Adfiz: “Nominale transparantie bestaat niet”

1

Het voornemen van minister Hoekstra om transparantie halverwege de dienstverlening in te voeren is niet in het belang van de klant, zei Adfiz voorzitter Roger van der Linden in zijn digitale nieuwjaarsboodschap. “Transparantie op dit punt in het dienstverleningstraject gaat tot chaotische taferelen leiden.”

Transparantie aan het eind van de pre-contractuele fase zou volgens Van der Linden betekenen transparant worden nádat de klant een adviseur heeft gekozen en nádat die klant met deze adviseur een heel adviestraject heeft doorlopen. Je hoeft volgens hem dan ook geen Edward Lorenz te heten – en de vader van de chaostheorie genoemd te worden – om te begrijpen dat transparantie op dit punt in het dienstverleningstraject tot chaotische taferelen gaat leiden. “Het heet dan nominale transparantie. Maar nominale transparantie bestaat niet. Ziet u het al voor zich: de klant die alle benodigde gegevens en documenten heeft verzameld. De adviseur die vele uren heeft gestopt in een advies op maat. En dat ze het dan pas gaan hebben over de kosten. Dan heb je toch allang voor elkaar gekozen? Dus als het dan toch moet, wat ik nog steeds niet zie, dan aan het begin van het traject!”

Anders dan anders

Traditiegetrouw opent Adfiz het verzekeringsbranchejaar op de tweede donderdag van januari. Dit jaar moest dit noodgedwongen volledig online vanuit een leeg Spant! in Bussum. Naast de speech van Adfiz voorzitter Roger van der Linden waren er bemoedigende woorden van de Dichter des Vaderlands en nieuwjaarswensen voor het intermediaire distributiekanaal van onder andere de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees en AFM-bestuursvoorzitter Laura van Geest.

De hele speech van Adfiz voorzitter Roger van der Linden is hier terug te lezen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.