Adfiz: ‘Maak van advies de default’

0

Nog geen maand in functie mocht Roger van der Linden vanmiddag als voorzitter de aftrap geven van de traditionele Adfiz Nieuwjaarsbijeenkomst. Hij wil de komende jaren de sterke positie van Adfiz als vereniging inzetten om de samenwerking in de branche verder te verbeteren.

De waarschuwing zou moeten zijn: ‘wat er allemaal kan gebeuren als je geen advies zoekt’

Met samenwerken doelt Van der Linden op adviseurs die als ondernemer samenwerken met andere adviseurs en met verzekeraars, serviceproviders en softwarelevaranciers. Maar vanzelfsprekend staat dit ook voor samenwerken met de klant. “Ik zie het daarbij als een voorwaarde voor succes om diep te blijven beseffen hoe belangrijk het is dat we ons inleven in de beweegredenen van de ander. Of dat nu een klant, een medewerker of een aanbieder is. Een regelgever, een toezichthouder of een Kifid-rechter. Niet het ingraven in het eigen gelijk, maar het begrijpen van de ander helpt de samenwerking”, aldus Van der Linden.

Haal advies uit negatieve hoek

Op de thema’s financiële voorlichting, onverzekerbaarheid en digitalisering ziet Van der Linden grote kansen én verantwoordelijkheden voor de branche, de sector als geheel én voor de regelgever. Van der Linden: “Het is nu wel duidelijk hoe belangrijk advies is. Onderzoeken tonen dat klip en klaar aan. We weten het nu, dan moeten we nu ook allemaal staan voor dat belang. Dan moet er niet gewaarschuwd worden tegen advies, of tegen de kosten van advies. Nee, dan moet de waarschuwing zijn ‘wat er allemaal kan gebeuren als je geen advies zoekt’. En ja, natuurlijk zijn er dingen die zonder advies kunnen. Maar wie kan vooraf goed beoordelen welke dat zijn? Maak van advies de default. Zodat een consument of ondernemer moet uitleggen hoe hij heeft vastgesteld dat hij het zelf kon in plaats van bijna te moeten verantwoorden waarom hij een adviseur heeft ingehuurd.

De rijkheid van onze dienstverlening maakt dat financieel advies zo waardevol én belangrijk is. Financieel advies disciplineert, vergroot de spaarzin, helpt schulden voorkomen, beschermt beter tegen risico’s en verbetert in algemene zin het financieel gedrag van mensen. Het is onze ambitie dat dít de eerste associatie bij financieel advies wordt, en dat dít de reden is waarom klanten om advies vragen.”

Onverzekerbaarheid

Waar het de dreigende onverzekerbaarheid in tal van sectoren betreft roept Van der Linden iedere individuele verzekeraar op om zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid hierin te nemen. “Terecht heeft het Verbond van Verzekeraars verzekerbaarheid als speerpunt opgenomen in haar meerjarenplan Nieuwe Wegen. Maar nu komt het erop aan de belofte waar te maken. Als adviseurs staan we klaar om daarbij te helpen. Met goed advies, met goed risicomanagement, met goed poortwachterschap, met preventie, met het opvoeden van klanten, met het clusteren van risico’s en met het helpen zien wat er nodig is om samen tot oplossingen te komen. Maar…, dan moeten de deuren wel open staan. We zullen ook hier op elkaar moeten vertrouwen!”

Afscheid Wim Heeres

In december nam Van der Linden de voorzittershamer over van Wim Heeres. De oud-voorzitter nam vanmiddag ‘officieel’ afscheid van de branche. Van der Linden: “Dat moment laten we niet zomaar voorbij gaan. Want Wim, wat zijn we je als vereniging dankbaar. Voor je jarenlange en tomeloze inzet en je onverzettelijkheid. Vernieuwend waar nodig en behoudend waar gewenst.

Bedankt voor alles wat je hebt gedaan voor de branche in het algemeen en Adfiz in het bijzonder. Want dankzij jouw tomeloze inzet, je netwerk, je doorzettingsvermogen en je charme heb jij er mede aan bijgedragen dat er nu een bloeiende, gezonde en stevige vereniging staat.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.