Adfiz laakt kwaliteit digitale documentenstroom

0

Er is een toenemende zorg rond de kwaliteit van aangeleverde digitale berichten die vanuit verzekeraars en serviceproviders naar adviseurs worden verzonden. SIVI en Adfiz doen daarom nu gezamenlijk een beroep op verzenders en (software)leveranciers om bij te dragen aan een goed functionerende keten.

Het SIVI GRS Protocol maakt het mogelijk om documenten zoals polissen, offertes, brieven en borderellen digitaal te verzenden vanuit verzekeraars en serviceproviders naar intermediairs. Jaarlijks worden inmiddels al ruim 9 miljoen van dit soort berichten per jaar verzonden. De ontvangers kunnen deze documenten vervolgens grotendeels geautomatiseerd verwerken binnen hun systemen.

Adfiz-directeur Enno Wiertsema: “Als het intermediair de digitaal toegestuurde documenten niet goed kan inboeken in het klantdossier of als deze documenten kwalitatief onvoldoende zijn om in te zetten in zijn processen, dan gaat de besparing snel verloren. Of erger, dan zijn de kosten van verwerking veel hoger dan de verwerking van de op papier aangeleverde documenten. Het is essentieel dat wij met elkaar deze handschoen oppakken. Daarom gaan wij met SIVI monitoren of de noodzakelijk verbetering dit jaar gerealiseerd wordt.”

Gewoon de spelregels volgen

SIVI is het kennis- en standaardisatie-instituut voor de financiële dienstverlening. Het ontwikkelt en beheert standaarden voor digitaal zakendoen binnen de financiële dienstverlening en brengt ketenpartners samen om digitaal verkeer voor de sector en de klant (consument en ondernemer) te laten werken.

SIVI-directeur Peter Mols roept partijen op tot een goede toepassing van het SIVI GRS Protocol. “De digitalisering neemt gelukkig snel toe. Om de gewenste besparingen binnen de keten te realiseren, hebben alle ketenspelers de verantwoordelijkheid om nauwgezet de spelregels te volgen. Dit vereist soms extra focus. Zo ook hier, het zorgen voor een goede kwaliteit van de berichten is belangrijk en luistert erg nauw. Met de certificering levert SIVI hier concrete ondersteuning.”

Ingrijpen is nu nodig

Volgens SIVI en Adfiz krijgt het niet goed invullen van de berichten voor de digitale aanlevering van documenten op basis van het SIVI GRS Protocol nu een te grote impact. Verzenders moeten beter controleren of de huidige verzending van berichten goed plaats vindt en acties plannen om eventuele fouten op te lossen. Daarnaast willen SIVI en Adfiz dat verzenders de huidige GRS-berichtenstromen voor 31-12-2021 certificeren. Softwareleveranciers moeten op hun beurt controleren of binnen de software de afhandeling van berichten goed plaats vindt en acties plannen om eventuele fouten of onhandigheden op te lossen.

Zelf-incasserende intermediairs

De digitale aanlevering van documenten heeft ook grote impact op de specifieke processen van zelf-incasserende intermediairs. In de praktijk wordt hier nu onvoldoende rekening mee gehouden. In de komende maanden zal SIVI in overleg met marktpartijen een aanvullende werkinstructie opstellen voor verzenders, ontvangers en de ondersteunende softwareleveranciers. Rond de zomer zal SIVI deze werkinstructie publiceren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.