Adfiz: ‘Ken jij voorbeelden van hypotheekverstrekkers die geen maatwerk meer bieden?’

0

De Telegraaf berichtte vanmorgen over hypotheekverstrekkers die (tijdelijk) geen maatwerkoffertes meer verstrekken. Dit in reactie op een brief van de AFM waarin de toezichthouder de acceptatiecriteria van een vijftal hypotheekaanbieders heeft beoordeeld”, schrijft Marc van Westerlaak (foto), adviseur Public Affairs en Beleid van Adfiz, op de website van de branchevereniging. .

Van Westerlaak: “De AFM stelt in de brief onder meer dat “duidelijkheid in criteria ontbreekt” en ziet “risico’s op overkreditering als de acceptant voornamelijk leunt op verklaringen van de klant dat de hypotheek betaalbaar is”. De brief eindigt met de dringende oproep dat elke hypotheekverstrekker het “hypothekenacceptatiebeleid kritisch aan deze bevindingen spiegelt en het beleid waar nodig aanscherpt.” De AFM geeft aan dat een vervolgonderzoek op dit onderwerp te verwachten is.”

Maatwerk

“Wij begrijpen dat hypotheekverstrekkers hun acceptatiebeleid en -richtlijnen goed bekijken in het licht van de bevindingen van de AFM. Maar, dit mag er niet toe leiden dat hypotheekverstrekkers de mogelijkheid om in bepaalde situaties maatwerkoffertes uit te brengen, opschorten of mogelijk zelfs afschaffen. Dit zou namelijk betekenen dat groepen die vaak toch al lastig aan een huis kunnen komen, zoals jongeren, ouderen, duurhuurders of mensen die te maken hebben met relatiebeëindiging, mogelijk geen hypotheek kunnen sluiten. En dat kan nooit de bedoeling zijn”, schrijft Van Westerlaak.

Ledenkring

“Vanuit de ledenkring hebben we op dit moment nog geen signalen ontvangen dat hypotheekverstrekkers geen maatwerkoffertes leveren”, schrijft Van Westerlaak. “Maar mocht jij dergelijke signalen wél hebben ontvangen of tegen de situatie aanlopen dat een hypotheekverstrekker geen maatwerkofferte wil leveren waar dat eerst geen probleem was, meld het ons dan via info@adfiz.nl.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.