Adfiz: ‘Evalueer execution only-bescherming’

0

Adfiz roept op tot onderzoek naar de kwaliteit van de bescherming van de consument als het gaat om execution only-producten. Het onderzoek moet zich richten op de vraag of consumenten die geslaagd zijn voor een kennis- en ervaringstoets verantwoord zonder advies een hypotheek kunnen afsluiten.

De brancheorganisatie gaat in op de discussie over innovatie in de financiële sector, waar DNB en AFM over in gesprek zijn. Volgens Adfiz zijn ‘betrouwbare consumentenbescherming, transparantie over uitzonderingen en zorg voor een gelijk speelveld’ daarbij cruciaal. De organisatie is het eens met de stelling van de AFM (in de recente leidraad kwalificatie innovatieve dienstverlening) dat innovatie geen aanleiding is om concessies te doen aan de bescherming van de consument.

‘Belangrijk signaal’

Innovatie speelt veel in op zelfwerkzaamheid van de consument, stelt Adfiz, en merkt op dat daarbij het onderscheid tussen advies en execution only wel duidelijk moet blijven. Op het Cito-symposium ‘Kennis en ervaring getoetst’ bleek dinsdag dat de kennis- en ervaringstoetsen beter niet meer gemaakt kunnen worden door marketeers, maar door professionele organisaties die verstand hebben van het maken van toetsen.

“Een belangrijk signaal”, vindt Adfiz. Daarom zou volgens de organisatie bij de evaluatie van het provisieverbod onderzoek gedaan moeten worden naar consumenten die slaagden voor zo’n toets en vervolgens een hypotheek of ander financieel product afsloten op basis van execution only. “Wanneer hun kennis en ervaring serieus getoetst zou zijn, blijft het oordeel dan overeind dat deze mensen verantwoord zonder advies een hypotheek hadden kunnen afsluiten?”, vraagt Adfiz. “Of hadden ze ook gewaarschuwd moeten worden advies te vragen?”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.