Adfiz blijft strijden voor gelijke transparantieregels

0

Adfiz blijft met de regelgever in gesprek om ‘af te maken’ wat ze met de nieuwe regels omtrent actieve provisietransparantie in gang hebben gezet en te zorgen dat er zo snel mogelijk sprake is van een situatie waarin consumenten van alle dienstverleners weten wat ze mogen verwachten van én wat dat kost.

Dat schrijft Adfiz-directeur Enno Wiertsema in zijn maandelijkse column. “Dus niet dat directe aanbieders alleen inzichtelijk moeten maken wat voor leadvergoedingen zij betalen aan derden, maar dat ze volledig transparant zijn over ál hun distributiekosten”, aldus Wiertsema. “Want zolang die transparantie er op dit punt niet is, wordt de klant gedwongen om appels met peren te vergelijken. En dat gaat de klant niet helpen om een weloverwogen keuze te maken tussen in zee gaan met een adviseur of met een direct writer.”

Regels ‘dienstverlening’ zijn wel gelijk

Vanaf 1 juli moeten adviseurs de consument voor het afsluiten van een nieuw contract informeren over de dienstverlening en de hoogte van de provisie. In een speciaal hiervoor gemaakte infographic (pdf) heeft Adfiz alle diensten die adviseurs verlenen uiteengezet. Het zou volgens Wiertsema verhelderend zijn als directe verzekeraars met een vergelijkbaar overzicht aangeven welke diensten zij wel en welke diensten zij niet leveren. “Want als het gaat over de transparantie over de dienstverlening zijn de regels wel gelijk”, verwijst Wiertsema naar artikel 61. Daarin staat dat ‘zowel directe aanbieders van schadeverzekeringen […] als adviseurs en bemiddelaars [dienen]kenbaar te maken welke diensten zij verlenen’.

Wiertsema: “En in de toelichting bij het Wijzigingsbesluit schetst het ministerie klip en klaar dat hiermee bedoeld wordt dat ‘de schadeverzekeraar […] de cliënt duidelijk [zal]dienen te maken dat deze geen extra diensten verleent zoals het bieden van additionele ondersteuning bij het afhandelen van een schadeclaim’.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.