Actuele leidraad tweede pijler pensioenadvies

0

De AFM heeft de ‘Leidraad tweede pijler pensioenadvisering’ geactualiseerd. De nieuwe versie sluit onder andere beter aan bij de toegenomen aandacht voor beschikbare premieregelingen. Ook het toenemende gebruik van adviessoftware is meegenomen in de actualisering.

De leidraad geeft een nadere duiding van de Wet of het financieel toezicht (Wft), specifiek voor de eerste drie fases van het pensioenadvies-proces: inventariseren, analyseren en adviseren. Het advies kan betrekking hebben op een nieuw pensioenproduct en het verlengen, oversluiten of aanpassen van een bestaand pensioenproduct.

De leidraad kent geen gedetailleerde adviesstappen en voorwaarden. De pensioenadviseur blijft verantwoordelijk voor het advies en het toepassen van de normen op de individuele situatie van een werkgever. De AFM is van mening dat de geactualiseerde leidraad hiervoor voldoende handvatten biedt en ook de normen zijn volgens de toezichthouder goed uitvoerbaar.

Oude versie uit 2009

Voor het tot stand komen van deze leidraad heeft de AFM diverse brancheorganisaties geconsulteerd. Deze nieuwe ondersteunende leidraad vervangt een eerdere versie van elf afleveringen uit 2009. De toezichthouder verwacht van pensioenadviseurs dat zij de geactualiseerde leidraad toepassen in hun pensioenadviespraktijk.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.