Actualisering Wft-examens blijft 1 april

0

Hoewel het voorlopig niet mogelijk is om Wft-examens te boeken worden aanpassingen in de Wft-examens per 1 april wel doorgevoerd. Voor kandidaten, die niet meer voor 1 april hun PE-examen af kunnen leggen, betekent dit dat zij zich zullen moeten voorbereiden op het nieuwe PE-examen.

De Wft-Examens die voor 16 maart waren geboekt, blijven CDFD/DUO vooralsnog aanbieden. Indien het Wft-exameninstituut en/of de examenkandidaat zijn geboekte examen niet meer wil afnemen, zal volgens het CDFD doorgaans het Wft-exameninstituut met de kandidaat naar een alternatieve oplossing zoeken.

Al in gang gezet

Op 1 april 2020 treedt de regeling van de Minister van Financiën in werking. Deze bepaalt waarover de PE- examens zullen gaan in het PE-jaar 1 april 2020 tot 1 april 2021. Het CDFD baseert hierop de examens. De datum van inwerkingtreding van de regeling wijzigt dus niet naar aanleiding van de coronamaatregelen. Alleen al omdat het aanpassen van de software van de Centrale Examenbank al in gang is gezet en het volgens het CDFD niet mogelijk is om deze aanpassingen weer ongedaan te maken.

Toetstechnische redenen

Maar dat is niet de enige reden. CDFD: “Vanaf 1 april 2020 zijn de examenvragen gebaseerd op ontwikkelingen van peildatum 1 januari 2020 (en de drie jaar vóór de peildatum). Bij deze jaarlijkse aanpassing worden de PE-examens en de initiële examens tegelijkertijd omgezet. Behalve een juridische reden, zijn er ook toetstechnische redenen waarom de datum van 1 april blijft gehandhaafd.”

Door het handhaven van de peildatum wordt volgens het CDFD namelijk ook voorkomen dat (permanent) actuele kandidaten in verwarring raken doordat oude wet- en regelgeving wordt getoetst. “Daarnaast kan het voorkomen dat er examenvragen zijn waarvan het huidige juiste antwoord in de wet- en regelgeving van 1 januari 2020 niet langer correct is. Dat zou (permanent) actuele kandidaten benadelen. Deze kandidaten zouden dan namelijk niet het antwoord kiezen dat per 1 januari 2019 correct was.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.