Activeer klant met aflosvrije hypotheek

2

Van de ruim twee miljoen huiseigenaren met een volledige of gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek maakt 16% zich zorgen over de aflossing op de einddatum. Om toekomstige aflossingsproblemen voor te zijn, roept VEH geldverstrekkers en adviseurs op om hun klanten proactief te informeren.

Slechts de helft van de mensen die zich zorgen maakt over de toekomstige aflossing is hierover een gesprek aangegaan met een zelfstandig adviseur (33%) of de geldverstrekker (16%). De andere helft stelt volgens VEH een dergelijk gesprek uit, verwacht er weinig van, of hikt aan tegen de hogere maandlasten van een andere hypotheekvorm.

Omzetten niet populair

Vereniging Eigen Huis deed in mei onderzoek onder 1.100 leden met een aflossingsvrije hypotheek. Op de vraag aan huiseigenaren hoe zij denken hun aflossingsvrije hypotheek uiteindelijk te gaan aflossen, antwoordt ongeveer een derde zelf tussentijds af te lossen, ruim een kwart wil daarvoor de verkoopopbrengst van het huis gebruiken en een zesde zegt niet te gaan aflossen. Slechts 4 % wil zijn aflossingsvrije hypotheek omzetten in een andere hypotheekvorm. Een derde van de ondervraagde huiseigenaren vermoedt echter de lening op de einddatum van de hypotheek niet volledig te kunnen aflossen, 18% van hen weet dat zeker.

Ga het gesprek aan

Huiseigenaren met een grotendeels aflossingsvrije hypotheek zouden wat VEH betreft samen met hun bank of hypotheekadviseur moeten nagaan op welke manier toekomstige aflossingsproblemen voorkomen kunnen worden. “Geldverstrekkers en adviseurs zouden hun klanten hierbij kunnen helpen door hen bijvoorbeeld te infomeren over de mogelijkheden van aflossen als de maandlasten na een renteherziening sterk dalen, of door het aanbieden van rentemiddeling”, aldus VEH.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.