ACM tikt zorgverzekeraars op de vingers

0

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) spoort zorgverzekeraars aan hun zorgpolissen beter vergelijkbaar en begrijpelijker te maken en gaat hier actief op controleren. Samen met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat de ACM tevens in kaart brengen wat de consument kan besparen door over te stappen.

DeACM doet jaarlijks onderzoek naar de zorgverzekeringsmarkt. Dit jaar blijken consumenten negatief gestemd over de mogelijkheden om te kiezen voor een passende zorgpolis en of dat voor hen lonend is. “Wat consumenten denken over de mogelijkheden om een passende zorgverzekering te kiezen lijkt niet goed overeen te komen met de werkelijkheid”, aldus de ACM.

Dit onderzoek – de Zorgmonitor – wordt uitgevoerd door Motivaction onder een representatieve steekproef van ruim 1.500 Nederlanders van 18 tot 80 jaar. De resultaten zijn representatief op basis van opleiding, leeftijd, geslacht, regio, waardeoriëntatie en gezinsgrootte.

Zorgmonitor

In vergelijking met 2017 vinden dit jaar minder consumenten dat basisverzekeringen verschillen in prijs, vrijheid van zorgkeuze en dekking. Dit zijn aspecten waarop ze volgens de ACM letten als ze een polis kiezen. Verder blijkt uit de Zorgmonitor 2018 dat ruim de helft van de consumenten zich niet op een andere zorgverzekering oriënteert. Een meerderheid geeft aan geen idee te hebben welk bedrag ze jaarlijks zouden kunnen besparen door over te stappen naar een vergelijkbare polis bij een andere zorgverzekeraar. Ook verwachten consumenten meer tijd kwijt te zijn aan het vergelijken van zorgverzekeringen, dan zij bereid zijn hieraan te besteden.

Vervolgonderzoek

Samen met de NZa onderzoekt de ACM momenteel of er in 2017 en 2018 echt minder verschillen waren tussen polissen dan in 2016 en of consumenten zich voldoende bewust zijn van goedkopere, vergelijkbare alternatieven. De uitkomsten van dit onderzoek worden in de zomer van 2018 verwacht.

Eerdere voorlopige resultaten lieten volgens de ACM echter al zien dat veel consumenten geld kunnen besparen bij een overstap naar een bijna gelijk, maar goedkoper alternatief.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.