ACM herkent potentiële voordelen WA-direct

0

Op advies van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat het Verbond van Verzekeraars de analyse van de invoering van een directe autoverzekering verder uitdiepen via een self-assessment. De ACM was om een informele zienswijze gevraagd over de mededingingsrechtelijke aspecten van de nieuwe verzekeringsvorm.

In 2021 willen verzekeraars een directe verzekering invoeren voor ongevallen met materiële schade tussen personenauto’s (geen lease of zakelijk). Het Verbond van Verzekeraars en de ANWB hebben onlangs een verzoek ingediend bij de ACM voor een informele zienswijze over de invoering van de directe autoverzekering. De introductie van deze verzekeringsvorm vereist een systeemverandering in de wijze waarop schadeafhandeling plaatsvindt en daarvoor moeten verzekeraars gezamenlijk afspraken met elkaar maken. Met het verzoek wilden de autoverzekeraars van de ACM feedback ontvangen in hoeverre deze afstemming binnen de kaders van de mededingingswet valt.

Maatschappelijk belang

In een reactie hierop geeft de ACM aan de geschetste potentiële voordelen en het maatschappelijk belang van het systeem te herkennen. Omdat voor verder onderzoek de inzet van schaarse capaciteit nodig is, verwijst de ACM het Verbond naar een self-assessment, waarin verzekeraars hun oorspronkelijke analyse verder kunnen verdiepen. Dit mede aan de hand van onderwerpen die met de ACM besproken zijn, zoals de vraag hoe de afspraken tussen verzekeraars zouden moeten luiden.

WA-direct

Bij een directe verzekering handelt een verzekeraar de schade af voor zijn verzekerde, ongeacht of die de schade heeft veroorzaakt. Nu moet een WA-schade verhaald op de aansprakelijkheidsverzekeraar van de veroorzaker. Vaak een voor de gedupeerde vreemde verzekeraar waar geen relatie mee is. Het aansprakelijkheidsvraagstuk is bij een directe verzekering niet meer aan de orde omdat een schade altijd door de eigen verzekeraar wordt afgehandeld.

WA-direct neemt aansprakelijkheid-issue weg

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.