ACM: ‘Experiment NOvA is stap in goede richting’

0

Advocaten in loondienst van een rechtsbijstandsverzekeraar mogen ook niet-verzekerden bijstaan. Dat heeft de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) aangekondigd. Er wordt tijdelijk ontheffing gegeven aan rechtsbijstandsverzekeraars. De ACM noemt die ‘een stap in de goede richting’.

Vanaf 1 januari kunnen advocaten in dienst van rechtsbijstandsverzekeraars ook cliënten vertegenwoordigen die geen rechtsbijstandsverzekering hebben. De regels van de Orde van Advocaten lieten dat eerst niet toe. De ACM vindt dit experiment een stap in de goede richting naar meer mogelijkheden voor nieuwe vormen van dienstverlening door advocaten. Op die manier ontstaan er namelijk meer keuzemogelijkheden voor consumenten om zich te laten bijstaan door advocaten en wordt innovatie gestimuleerd.

Klacht

Rechtsbijstandsverzekeraar SRK (BrandMR) diende een klacht in bij de ACM over regels voor advocaten, opgesteld door de NOvA. Mede naar aanleiding van vragen van de ACM over deze klacht, heeft de NOvA de mogelijkheid geschapen voor BrandMR en andere rechtsbijstandsverzekeraars om niet-verzekerden bij te staan. Daarom is er geen aanleiding om verder onderzoek te doen naar deze klacht.

Ruimte

Deze eerste stap van de NOvA schept enige ruimte voor ondernemingen die juridische bijstand door advocaten willen geven en geen (traditioneel) advocatenkantoor zijn. Het is een tijdelijke ontheffing van de bestaande regels. De NOvA evalueert de verruiming na 5 jaar.

Betere prijs-kwaliteitsverhouding

De ACM ziet het experiment als een stap in de goede richting, maar vraagt zich af of andere bedrijven dan rechtsbijstandsverzekeraars niet onder vergelijkbare voorwaarden hun advocaten kunnen laten werken. Een breder en gedifferentieerder aanbod kan innovatie bevorderen en kan leiden tot een betere prijs-kwaliteitsverhouding. Dit zou voor rechtzoekenden de drempel kunnen verlagen om juridische bijstand in te roepen.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.