Achterstand medische keuringen oorzaak te hoge extra arbeidsongeschiktheidsuitkering

0

Veel pensioenfondsen hebben geregeld dat arbeidsongeschikte deelnemers een aanvullende uitkering krijgen vanuit het pensioenfonds, wanneer zij na twee jaar ziekte recht hebben op een WIA-uitkering. Ook wordt de pensioenopbouw meestal voortgezet zonder dat premie is verschuldigd.

Ger Jaarsma (foto), voorzitter Pensioenfederatie: “Het UWV loopt momenteel achter met medische keuringen en kent voorschotten toe zonder rekening te houden met de mate van arbeidsongeschiktheid. Pensioenfondsen zijn afhankelijk van de informatie van UWV. Daardoor lopen (deels) arbeidsongeschikte deelnemers het risico een te hoge aanvullende uitkering op de WIA te krijgen, waarna zij later (een deel hiervan) moeten terugbetalen. Pensioenfondsen halen alles uit de kast om dit probleem voor deelnemers in goede banen te leiden. En het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt aan een voorstel voor aanpassing van de wet zodat UWV de informatie mag doorgeven of er sprake is van een voorschot.”

Mate van arbeidsongeschiktheid

“Die extra uitkering voor arbeidsongeschikte deelnemers is op zich een mooie regeling”, vindt Jaarsma. “Wie arbeidsongeschikt raakt en daardoor zijn baan verliest, zakt met alleen een WIA-uitkering flink terug in inkomen. Dan is een extra uitkering van het pensioenfonds heel welkom. Nu pensioenfondsen niet weten of het om een voorschot gaat, kennen ook zij die extra uitkering toe zonder rekening te houden met de mate van arbeidsongeschiktheid. Daardoor kunnen zij deelnemers niet goed informeren. En er zullen deelnemers zijn die te veel ontvangen. Te veel uitgekeerde bedragen die niet worden gecorrigeerd, worden dan opgebracht door de andere deelnemers in het pensioenfonds. Daarom is het belangrijk dat snel duidelijk wordt of er sprake is van een voorschot of een juist bedrag.”

Communicatie aanpassen

De Pensioenfederatie heeft de leden over deze situatie geïnformeerd en hen gevraagd om hun communicatie aan te passen, totdat de wetgeving zodanig is aangepast dat pensioenfondsen kunnen weten of er sprake is van een voorschot of een definitieve toekenning. Jaarsma: “En als de nare situatie zich voordoet dat iemand door deze situatie onterecht of een te hoog voorschot heeft gekregen, dan willen de pensioenfondsen juist bij deze kwetsbare groep, de menselijke maat in het oog houden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.