Achmea ziet winst fors stijgen

0

Verzekeraar Achmea heeft goede resultaten behaald in het eerste half jaar: het operationeel resultaat bedroeg 363 miljoen euro, bijna drie keer zo veel als in het eerste half jaar van 2020 (127 miljoen). De stijging werd in Nederland voornamelijk gedreven door het resultaat van Pensioen & Leven, Zorg en Schade & Inkomen.

Bianca Tetteroo (foto), voorzitter Raad van Bestuur van Achmea: “We zijn goed op weg met de realisatie van de strategie ‘De Kracht van Samen’. De stijging van het resultaat bij Pensioen & Leven komt met name door hogere beleggingsresultaten als gevolg van de positieve ontwikkelingen op de financiële markten. Het hogere resultaat op onze zorgactiviteiten is grotendeels het gevolg van lagere zorgkosten en de additionele overheidsbijdrage vanuit de catastroferegeling gerelateerd aan Covid-19. Het positieve zorgresultaat wordt in lijn met afgelopen jaren toegevoegd aan de reserves en ingezet om toekomstige premiestijgingen te beheersen en de kwaliteit van de zorg in de toekomst verder te verbeteren. De effecten van de premiestelling Zorgverzekeringen 2022 zijn onderdeel van het resultaat van het tweede halfjaar.”

Schade & Inkomen

Het operationeel resultaat Schade & Inkomen nam in de eerste helft van 2021 toe. Tetteroo: “De combined ratio steeg naar 95,8% door een hogere schadelast door sneeuwstorm Darcy en een additionele reservering voor letselschades uit eerdere jaren. Deze ontwikkelingen worden gecompenseerd door hogere beleggingsresultaten. De solvabiliteit van de Groep nam toe tot 211%, waarmee we een solide partij zijn en blijven voor klanten en partners.”

Terug naar normaal

Tetteroo: “De afgelopen periode stond lange tijd in het teken van de terugkeer naar ‘normaal’. Richting het einde van het eerste halfjaar keerde echter voor veel mensen de onzekerheid over Covid-19 terug door een toenemend aantal besmettingen. Ondanks de recente ontwikkelingen van het aantal besmettingen is het aantal Covid-19 ziekenhuisopnames momenteel beheersbaar, waardoor er weer meer ruimte komt voor reguliere zorg en inhaalzorg. We dragen hier ook zelf aan bij door actief betrokken te zijn bij het versnellen van inhaalzorg bijvoorbeeld door wachtlijstbemiddeling. We zien ook in de Schade & Inkomen markt in Nederland effecten van een beweging terug naar normale verkeersintensiteit, terwijl er in het buitenland belangrijke verschillen zijn tussen de landen waar wij actief zijn.”

Overstromingen

“Naast de impact van Covid-19 zien we de afgelopen periode hogere weersgerelateerde schades, waaronder de sneeuwstormen eerder dit jaar en de overstromingen medio juli in Limburg en op een aantal andere plekken in Nederland. Hierbij waren we direct ter plaatse om onze klanten te ondersteunen, en ondernemen we actie om de schade op te lossen met als doel dat onze klanten hun leven zo snel mogelijk weer op kunnen pakken. Ook klanten zonder dekking voor hun schade, hebben we verder kunnen helpen door het bieden van ondersteuning. De afhandeling van de waterschades zal nog geruime tijd in beslag nemen. De exacte impact van de waterschade op onze resultaten zal daarom pas volledig bekend zijn in de tweede helft van dit jaar”, aldus Tetteroo.

Duurzaamheidsdoelen

“We hebben drie duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties centraal gesteld, namelijk ‘goede gezondheid en welzijn’, ‘duurzame steden en gemeenschappen’ en ‘klimaatactie’. Ze vormen een wezenlijk onderdeel van onze producten en diensten om onze klanten te helpen zich te wapenen tegen klimaatverandering. We liggen op koers om onze eigen bedrijfsvoering in 2030 CO2 neutraal te krijgen. Met zonnepanelen en aardwarmte verkleinen we de CO2 afdruk van onze kantoorlocaties.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.