Achmea voor de rechter om NIVRE-bepaling

0

De ‘Ombudsman Schadeverzekeringen’ sleept Achmea voor de rechter. Volgens de zelfbenoemde ombudsman Eric Horssius weigert Achmea te stoppen met het opleggen van bedingen aan particuliere verzekerden, die het recht op een vrije en eigen keuze van een contra-expert inperken.

Volgens de dagvaarding dient de zaak op 5 februari 2019 voor het Gerechtshof van Den Haag. Hierin staat als aanleiding voor de zaak het volgende beschreven: …het feit dat Achmea sinds medio 2018 de kosten van een door verzekerde ingeschakelde contra-expert slechts vergoedt en inschakeling van een contra-expert slechts accepteert, indien deze als registerexpert is ingeschreven bij het NIVRE of bij een vergelijkbare brancheorganisatie op het gebied van schadevaststelling. Daarvoor heeft Achmea een beding opgenomen in de diverse polisvoorwaarden die zij hanteert voor haar respectievelijke labels…”

Dominante bepaling

Het gaat volgens de dagvaarding om Woonhuis-, Inboedel-, Caravan- en Bootverzekeringen die worden aangeboden door Centraal Beheer, Interpolis, FBTO, Avero, InShared en Hema. Ombudsman Horssius stelt dat consumenten hierdoor van Achmea niet de bescherming krijgen die ze volgens de wetgever toekomt. Met als resultaat een dominantere rol van verzekeraars in het vaststellen van de schadeomvang.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.