Achmea past beoordeling en beloning aan

0

Achmea schrapt per 1 januari 2019 het huidige beoordelingssysteem voor de 12.000 medewerkers die vallen onder de cao. Het traditionele jaarlijkse beoordelingsgesprek is daarmee verleden tijd. Reden voor deze verandering is de vaker toegepaste flexibele en kortcyclische manier van werken.

In de nieuwe situatie maken medewerkers zelf afspraken met hun leidinggevende om (doorlopend) over hun prestaties, resultaten en ontwikkeling te praten. De medewerker mag daarbij van zijn leidinggevende geregeld eerlijke en open feedback verwachten én coaching. HR-directeur Elly Ploumen benadrukt dat de medewerker in de nieuwe situatie meer de regie in eigen hand heeft.

Nieuwe beloningsvorm

Vanaf 1 januari 2019 bestaat er ook geen koppeling meer tussen beoordeling en beloning. Achmea gaat binnenkort met de vakbonden in gesprek over nieuwe manieren van belonen, waarbij wordt gedacht aan vaste loonsverhogingen via zogeheten periodieken. De centrale ondernemingsraad van Achmea heeft inmiddels ingestemd met de nieuwe aanpak. De vakbonden zijn geïnformeerd.

Niets voorschrijven

Alle medewerkers maken met ingang van volgend jaar minimaal één keer per jaar een reflectieverslag dat ze bespreken met hun manager en vastleggen in het HR-systeem. Voor de rest zijn teams vrij in hoe ze het inrichten: in het aantal gesprekken dat ze inplannen, welke afspraken ze maken, hoe ze die vastleggen, hoe ze feedback organiseren en met wie ze dat doen. Hiervoor wordt vanuit de organisatie geen standaard meer voorgeschreven.

Ploumen: “Een flink aantal collega’s zien hun werkzaamheden bij wijze van spreken om de drie weken veranderen. Er gebeurt veel te veel in een jaar om in januari afspraken te maken en daar pas in december op terug te komen. In plaats daarvan is het wenselijk regelmatig nieuwe afspraken te maken, die passen bij het werk van dat moment.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.