Achmea mag De Friesland en Zilveren Kruis samenvoegen

0

De Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam heeft een uitspraak gedaan in een zaak die was aangespannen door de Ondernemingsraad van De Friesland Zorgverzekeraar. Inzet van het geschil met de directies van De Friesland en Achmea is de voorgenomen samenvoeging van de divisies De Friesland en Zilveren Kruis.

De Raad van Bestuur van Achmea en de directie van De Friesland besloten begin dit jaar de organisatorische samenvoeging van De Friesland en Zilveren Kruis niet zoals gepland te laten plaatsvinden per 1 januari 2018. Deze werd opgeschort in afwachting van de behandeling van het verzoekschrift dat de OR van De Friesland bij de Ondernemingskamer had ingediend. Het beroep van de OR van De Friesland werd deze week door de Ondernemingskamer afgewezen. De geplande organisatorische samenvoeging van De Friesland en Zilveren Kruis kan doorgaan.

Optie voor de langere termijn

De samenvoeging van De Friesland met Zilveren Kruis is sinds de fusie tussen De Friesland en Achmea in 2012 voor de langere termijn altijd al een optie geweest. De situatie bij FBTO Zorg deed Achmea vorig jaar oktober besluiten om deze optie te concretiseren en vanaf 1 januari 2018 één zorgdivisie te creëren, waarin naast de zorgverzekeringsactiviteiten van de merken Zilveren Kruis, Interpolis, ProLife, Avéro en OZF, ook die van De Friesland en FBTO zouden vallen. De OR van De Friesland vroeg daarop de Ondernemingskamer om een oordeel over deze zaak. In haar uitspraak oordeelt de Ondernemingskamer nu dat Achmea in redelijkheid tot het besluit is gekomen.

Eerst in gesprek

De juridische fusie tussen De Friesland en Zilveren Kruis is al wel gerealiseerd per 31 december 2017. Dit is een formele stap die Achmea wel moest zetten om tijdig uitvoering te kunnen geven aan het herstelplan voor FBTO Zorg zoals met De Nederlandsche Bank overeengekomen. De OR van De Friesland en de directies van De Friesland en Achmea gaan de uitspraak van de Ondernemingskamer  nu eerst met elkaar en met de medewerkers bespreken. Vervolgens wordt bepaald wat de vervolgstappen zijn om te komen tot de geplande maar opgeschorte organisatorische samenvoeging.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.