Achmea investeert in fietsverzekeraar Laka

0

Achmea Innovation Fund heeft een investering gedaan in de Europese ‘micromobiliteit’ verzekeraar Laka. Deze startup biedt verzekerings- en circulaire economiediensten aan e-bikerijders, fietsers en bedrijven. Mede hierdoor kan Laka de volgende groeifase ingaan, die gericht is op verdere expansie in Europa.

Laka is in 2017 in Londen opgericht. De mobiliteitsinsurtech, die inmiddels naast Nederland ook actief is in andere Europese landen, heeft al voor meer dan 140 miljoen euro aan fietsen en e-bikes gedekt. De nieuwe investering sluit aan bij de ambities van Achmea op het gebied van slimme en duurzame mobiliteit en haar interesse in innovatieve mobiliteitsoplossingen.

Collectief aanbod

Het belangrijkste aanbod van Laka is een collectief gedreven verzekering voor fietsen, e-bikes- en e-bakfietsen. Het collectief is een groep fietsers, verbonden door een gemeenschappelijk belang; hun fietsen. De claims van elke maand worden verdeeld onder Laka’s fietserscollectief. De maandelijkse rekening varieert dus tot een gegarandeerde limiet. Zo betalen fietsers alleen voor wat nodig is. Hoe minder claims, hoe lager de maandelijkse premie.

Laka biedt verzekeringen niet alleen rechtstreeks aan consumenten aan, maar werkt ook samen met retailers en merken die verzekeringen op het verkooppunt aanbieden. De meest recente samenwerkingen zijn die met de Nederlandse fabrikant Gazelle en het fietsmerk Urban Arrow van Pon Groep. Andere partners zijn de sportretailer Decathlon en het e-bikemerk Riese & Müller

Coöperatieve waarden

Henrieke Hoftijzer zal namens Achmea Innovation Fund toetreedt tot de Board van Laka. Katharina Maas, manager Achmea Innovation Fund: “Het innovatieve embedded (geïntegreerde) verzekeringsmodel van Laka zorgt ervoor dat fietsen rechtstreeks vanaf de fabrikant verzekerd zijn. Maar Laka doet meer; ze bieden ook diensten aan om gestolen fietsen terug te vinden en ze helpen fietsers snel weer op weg na diefstal of schade. Achmea Innovation Fund investeert in Laka vanwege de aantrekkelijke mogelijkheden van embedded insurance en de synergie met onze eigen businessactiviteiten. Bovendien sluit het model van Laka aan bij onze coöperatieve waarden en onze missie om klanten optimaal te verzekeren en de juiste diensten te verlenen.”

Europese expansie

De investering van Achmea Innovation Fund volgt op de verlenging van de laatste investeringsronde onder leiding van impactinvesteerder Shift4Good naast bestaande investeerders Autotech Ventures, Porsche Ventures, Ponooc, ABN Amro Ventures, Creandum, 1818 Ventures en Elkstone Partners. Hiermee kan Laka de volgende groeifase ingaan, die gericht is op verdere expansie in Europa.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.