Achmea geeft werknemers eenmalig 2.500 euro klimaatbudget

0

In de nieuwe cao voor medewerkers van Achmea is een eenmalig klimaatbudget van 2.500 euro netto opgenomen voor alle medewerkers. Ook is er een onbeperkt opleidingsbudget afgesproken voor alle medewerkers én voor uitzendkrachten die langer dan 3 maanden voor Achmea werken.

Een meerderheid van de leden van FNV Finance en CNV Vakmensen heeft ingestemd met het eindbod van Achmea voor een nieuwe tweejarige cao. Daarmee is de nieuwe cao een feit. De leden van De Unie hebben niet ingestemd met het eindbod. Achmea legde het eindbod eind december voor aan de drie vakorganisaties. Afgelopen vrijdag sloot de stemmingsperiode. De nieuwe cao geldt voor circa 12.000 medewerkers en heeft een looptijd van 1 december 2021 tot 1 december 2023.

Klimaatbudget

Alle medewerkers ontvangen vanaf 2023 een eenmalig klimaatbudget van 2.500 euro netto. Dit bedrag kunnen zij besteden aan producten en diensten die een bijdrage leveren aan verduurzaming en daarmee aan verbetering van het klimaat. Bestuursvoorzitter Bianca Tetteroo: “Klimaatverandering is een belangrijk thema in onze strategie. Achmea heeft op dit vlak ambitieuze doelen. Dat betekent dat we niet alleen naar onze eigen voetafdruk kijken, maar ook klanten en medewerkers stimuleren om te verduurzamen. Met het opnemen van een klimaatbudget in de arbeidsvoorwaarden geven we op eigentijdse wijze invulling aan de klimaatambitie van ons bedrijf.”

Onbeperkt opleidingsbudget

Het onbeperkt opleidingsbudget geeft alle medewerkers de mogelijkheid om naar eigen keuze opleidingen te volgen uit een brede opleidingscatalogus. Toestemming van de leidinggevende is niet nodig en het afdelingsbudget is geen beperkende factor, schrijft Achmea in een toelichting. Dit onderdeel komt voort uit de ambitie van Achmea om medewerkers in staat te stellen hun talenten optimaal te benutten en te ontwikkelen.

Andere afspraken in de nieuwe cao

  • De lonen stijgen per 1 januari 2022 met 3% en per 1 januari 2023 met 1%.
  • Een eenmalig bedrag van 750 euro bruto per medewerker in januari 2023.
  • De pensioenpremie wordt gemaximeerd op 40% van de pensioengrondslag.
  • Rouwverlof op maat (zonder maximum).
  • Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) voor medewerkers die binnen 3 jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken.

De komende periode zal Achmea samen met de vakorganisaties de regeling voor het klimaatbudget en het onbeperkt opleidingsbudget verder uitwerken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.