Achmea gaat het onderzoek naar het label Bemoeizorg uitbreiden naar de GGZ-instellingen Parnassia en Altrecht. Afgelopen zaterdag kondigde de verzekeraar in het nieuwsprogramma EenVandaag een onderzoek aan naar het achteraf aanpassen van declaraties door Bouman GGZ.
Het gaat om de aanpassing waarbij patiënten achteraf het label ‘Bemoeizorg’ kregen, een vorm van sociaal-psychiatrische hulpverlening. In 2012 gold voor patiënten in de GGZ een eigen bijdrage van 200 euro per jaar en 140 euro per maand dat iemand opgenomen was. Patiënten die op basis van Bemoeizorg opgenomen werden, hoefden deze bijdrage niet te betalen. De verzekeraar wil weten of Bemoeizorg terecht of onterecht is vermeld op declaratieformulieren.
De Nederlandse Zorgautoriteit noemt het achteraf aanpassen van declaraties ‘zeer onderzoekswaardig’. Ze volgen het onderzoek door Achmea met grote belangstelling.
Bouman GGZ beloofde deze bijdrage te betalen voor hun patiënten om te voorkomen dat ze zorg zouden gaan mijden. Uit een reportage van EenVandaag blijkt dat Bouman GGZ deze toezegging slechts ten dele lijkt waar te maken. Vele honderden declaraties werden achteraf aangepast waarbij de patiënten allemaal het label ‘Bemoeizorg’ kregen.
Uit een intern memo van Bouman GGZ, in handen van EenVandaag, blijkt dat er weerstand is binnen Bouman GGZ tegen deze administratieve aanpassing. Uit een inventarisatie van Bouman blijkt dat zij slechts enkele tientallen patiënten met het label Bemoeizorg kunnen vinden in hun administratie.
Sjef Czyzewski, directeur Bouman GGZ, stelt in EenVandaag nog niets gehoord te hebben van een onderzoek door Achmea. Hij wil in ieder geval kwijt dat het aantal ‘Bemoeizorg’-patiënten in zijn kliniek veel hoger ligt dan het aantal wat men in eerste instantie in de administratie aantrof. Daarom heeft er een aanpassing plaatsgevonden. Czyzewski wijst op de tekortkomingen van het declaratiesysteem, waarin het volgens hem vaak heel lastig is de juiste hokjes aan te kruisen: “Sommige patiënten passen wel in vier verschillende hokjes, wat moet je dan doen?”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.