Achmea Bank neemt hypotheekportefeuille over van ASR

0

Achmea Bank neemt per 17 november 2021 een hypotheekportefeuille over van ASR ter grootte van 500 miljoen euro. ASR blijft deze hypotheken voor Achmea Bank beheren. Beide organisaties hebben de intentie uitgesproken om in 2022 en 2023 nog eens een transactie van elk 500 miljoen euro te doen.

Daarnaast neemt Achmea Bank de komende drie jaar ook nieuw georigineerde hypotheken van ASR over voor circa 190 miljoen euro per jaar. Het gaat om hypotheken met veelal een korte rentevaste periode. Voor de bediening van klanten in deze portefeuille heeft de overname geen gevolgen.

Strategische samenwerking

Deze transacties zijn een uitbreiding van de strategische samenwerking tussen Achmea en ASR op het gebied van hypotheken. Pierre Huurman, directievoorzitter van Achmea Bank: “Wij werken al samen op hypotheekgebied sinds 2019. De afgelopen maanden hebben we intensieve gesprekken gevoerd over hoe we elkaar verder kunnen versterken op dit terrein. Wij zijn verheugd dat dit heeft geleid tot deze transacties. Ze onderstrepen onze groeiambities in hypotheken.”

Woninghypotheken

Jack Julicher, directievoorzitter ASR vermogensbeheer: “De transactie met Achmea Bank sluit naadloos aan bij onze strategie. Naast vermogensbeheer voor de ASR verzekeraars richten we ons op vermogensbeheer voor derden in een aantal specifieke beleggingscategorieën, waaronder woninghypotheken. Via dit mandaat kunnen we onze kennis en ervaring op het gebied van hypothecaire dienstverlening inzetten voor Achmea Bank. In Achmea hebben we een geschikte partner gevonden met een lange termijn visie en met bewezen kennis van hypotheken.”

Bediening van klanten

“Voor de bediening van klanten in deze portefeuille heeft de overname geen gevolgen”, zegt Julicher. “Wij blijven voor hen het aanspreekpunt en de overeenkomst en de voorwaarden blijven ongewijzigd. We blijven onverminderd actief op de hypotheekmarkt. We beheren in totaal voor ongeveer 11 miljard euro aan hypotheken, die op de balans van ASR staan. Daarnaast hebben we voor ruim 9 miljard euro in beheer voor externe cliënten, via hypotheekfondsen en externe mandaten.”

Hypotheekportefeuille Achmea

De hypotheekportefeuille van alle Achmea-merken samen (Centraal Beheer, Woonfonds, Syntrus Achmea, Attens en Tellius) heeft een omvang van circa 29 miljard euro. De komende jaren wil de verzekeraar zij marktaandeel op de hypotheekmarkt verder uitbouwen. Eerder nam Achmea Bank al hypotheekportefeuilles over van ASR (2019) en BinckBank (2020).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.