Achmea Apeldoorn energieneutraal in 2025

0

Binnen vier jaar moet het grootste bedrijf van Apeldoorn energieneutraal zijn. Achmea-bestuursvoorzitter Bianca Tetteroo en burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn gaven deze week het startsein voor dit project door een special dashboard te onthullen.

Op dit dashboard wordt de te realiseren reductie in energie- en gasverbruik en de benodigde hoeveelheid op te wekken duurzame energie weergegeven. Burgemeester Ton Heerts is blij met een verduurzamingsproject van deze omvang in zijn stad. “Dit sluit helemaal aan bij onze ambities voor de hele gemeente. Ons doel is dat Apeldoorn in 2050 energieneutraal is. We zijn dus erg blij met een koploper als Achmea in ons midden.”

Maatregelen die Achmea neemt om de Campus in Apeldoorn energieneutraal te maken, zijn gericht op het terugdringen van het energieverbruik. Denk daarbij betere isolatie, het vervangen van gasketels en -boilers door elektrische ketels en zonneboilers, en nog meer LED-verlichting. Daarnaast investeert Achmea in het opwekken en gebruiken van schone en duurzame energie, zoals het plaatsen van nog meer zonnepanelen.

Eerder werden in Apeldoorn al 3.200 zonnepanelen in gebruik genomen op de overkapping boven de nieuwe parkeerplaats (foto) van Centraal Beheer. Samen met de 800 zonnepanelen die er al lagen, kan nu al worden voorzien in circa 15% van de energiebehoefte van de gehele Campus.

De wereld van morgen

In de zomer van 2021 onderstreepte Achmea de ambitie om de eigen kantoren energieneutraal te maken door het Paris Proof Commitment te ondertekenen van de Dutch Green Building Council. Hiermee verbindt Achmea zich aan de afspraak dat alle bestaande en nieuwe gebouwen in eigen gebruik (eigen vastgoed) Paris Proof zijn in 2040. Daarnaast zet het bedrijf zich in om te zorgen dat de gebouwen die gehuurd worden ook in 2040 voldoen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs.

Bianca Tetteroo: “Naast de stappen die we zetten om onze diensten, verzekeringen en beleggingen te verduurzamen, streven we naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030. Daarmee laten we zien dat Achmea verantwoordelijkheid neemt voor de wereld van morgen. Wij investeren in een inclusieve samenleving waarin gezondheid, schone energie en natuur bereikbaar zijn voor iedereen. Met de start van dit project markeren we met trots een grote concrete stap. We willen onze locatie in Apeldoorn (ruim 60.000 m2) al in 2025 energieneutraal hebben.”

Andere Achmea locaties

Foto: Rob Voss – www.robvoss.nl

Centraal Beheer is de meest bekende bewoner van de campus in Apeldoorn. Achmea heeft in totaal zes kantoorlocaties Nederland. Ook voor de andere locaties zijn er plannen om de verduurzaming te versnellen. De afgelopen jaren zijn er op dat vlak al diverse maatregelen genomen. Naast de 3.200 zonnepanelen in Apeldoorn, is voor kantoor Leeuwarden gekozen voor aardwarmte (nog in onderzoeksfase) en op het kantoor in Tilburg is een groen dak aangelegd. Daarnaast bevordert Achmea ook de biodiversiteit op de locaties door bijvoorbeeld natuurlijke tuinen met natuurvijvers aan te leggen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.