Achmea: 100 mln voor innovatieve diensten

0

Vanaf 1 oktober gaat Achmea via het Innovation Fund groeikapitaal verstrekken aan ondernemingen met kansrijke initiatieven, gebaseerd op opkomende technologieën in de Fintech en Insurtech. Het fonds moet op termijn uitgroeien naar een initiële omvang van 100 miljoen euro.

Het fonds richt zich op ondernemingen die actief zijn op de domeinen gezondheid, mobiliteit, wonen en financiële oplossingen voor nu, straks en later. De kansrijke initiatieven van deze bedrijven moeten aansluiten bij de strategische doelen van Achmea. Willem van Duin, voorzitter Raad van Bestuur van Achmea, presenteerde het nieuwe initiatief tijdens de bekendmaking van de halfjaarcijfers.

Meer innovatie

De verzekeringsmerken van Achmea ontwikkelen al langer innovatieve diensten, als aanvulling op de verzekeringen. Zo biedt Centraal Beheer KlusHulp, Juridische Hulp en PechHulp langs de weg, zonder abonnement. Interpolis realiseert met AutoModus en WegWijsVR een veiliger verkeer, onder meer door afleiding van de mobiele telefoon tegen te gaan. Met de stimulering om groene daken aan te leggen draagt Interpolis bovendien bij aan de vermindering van overlast en schade door de toenemende overvloedige regenval. “Met de introductie van het Achmea Innovation Fund gaan wij onverminderd door met het ontwikkelen van aansprekende, vernieuwende diensten die naast grote maatschappelijke impact, ook waarde leveren voor Achmea”, aldus Van Duin.

Resultaten

Achmea zag de eerste helft van 2019 het operationele resultaat stijgen naar 284 miljoen euro en de nettowinst naar 234 miljoen euro. De omzet groeide licht naar 17,6 miljard euro en er werden wederom minder kosten gemaakt. Met een solvabiliteitspercentage van 195% is er sprake van een solide kapitaalspositie

Het resultaat op schadeverzekeringen steeg als gevolg van premiemaatregelen en schadelastbeheersing naar 80 miljoen euro, waar er een jaar terug nog sprake was van een verlies van 12 miljoen. De gecombineerde ratio komt uit op 95,8%. Achmea merkt een toegenomen frequentie op van het aantal weergerelateerde schades gedurende het jaar. Zo leverde juni voor 25 miljoen aan weergerelateerde claims op.

Het resultaat Inkomen komt uit op 9 miljoen euro (H1 2018: 16 mln). Met name veroorzaakt door toegenomen claims op verzuim. Een continue focus op herstel en re-integratie versnelt de terugkeer op de arbeidsmarkt en had volgens Achmea een beperkende werking op de toename van de schadelast. Het resultaat van de aanvullende zorgverzekeringen is als gevolg van hogere claims en een additionele reorganisatievoorziening teruggelopen tot 34 miljoen euro (H1 2018: 66 mln). Het percentage klanten met een aanvullende zorgverzekering is met 80% stabiel gebleven.

Het resultaat van Pensioen & Leven komt uit op 204 miljoen euro (H1 2018: 190 mln). Bij het onderdeel Oudedagsvoorzieningen leiden hogere kosten, door een gewijzigde kostenallocatie, tot een lager operationeel resultaat dat daarmee op de nullijn uitkomt (H1 2018: 10 mln).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.