ABP met duurzaam beleggen op koers

0

Pensioenfonds ABP publiceerde vandaag het Verslag Duurzaam en Verantwoord Beleggen 2018, waarin het aangeeft op koers te liggen om de doelstellingen voor duurzaam en verantwoord beleggen voor 2020 te behalen.

ABP zegt vorig jaar belangrijke vorderingen te hebben gemaakt. De beleggingen in de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties namen toe, waaronder een toename van de beleggingen in hernieuwbare energie. Daarnaast was er sprake van een groei van de beleggingen in groene obligaties. De CO₂-uitstoot van de bedrijven waarvan ABP aandelen bezit, daalde met 28% ten opzichte van 2014.

Doelen voor 2020

ABP heeft een soort vijfjarenplan als het gaat om meer duurzaam en verantwoord beleggen. Het pensioenfonds heeft voor 2020 een aantal duidelijke doelen gesteld. In vergelijking met 1 januari 2015 wil het:

• de beleggingen die bijdragen aan de duurzame VN-ontwikkelingsdoelen verdubbelen tot 58 miljard euro
• vijf keer zoveel (5 miljard euro) beleggen in hernieuwbare energie
• de CO₂-voetafdruk van de aandelenportefeuille met 25% verminderen
• 1 miljard euro extra beleggen in onderwijs en communicatietechnologie

Doelstellingen al nagenoeg gehaald

Naast een toename in 2018 van de beleggingen in de duurzame ontwikkelingsdoelen met zo’n 5,7 miljard euro tot 55,5 miljard euro namen ook de beleggingen in hernieuwbare energie met 960 miljoen euro toe tot circa 4,9 miljard euro. Hiermee komt ABP steeds dichter in de buurt bij de doelen voor 2020 van respectievelijk 58 miljard en 5 miljard euro.

Voor onderwijs en communicatie werd de doelstelling vorig jaar al bereikt en in 2018 namen de beleggingen hierin nog met een kleine 100 miljoen euro toe. De CO₂-voetafdruk van de aandelenportefeuille van ABP is in 2018 met 28% gedaald ten opzichte van 2014 terwijl de doelstelling 25% voor 2020 is. In 2017 werd exact dezelfde CO₂-vermindering bereikt.

Geen beleggingen in tabak en kernwapens

ABP heeft daarnaast in 2018 extra criteria ontwikkeld om bedrijven uit te sluiten van belegging. Het fonds belegt op grond van deze criteria niet langer in producenten van tabak en kernwapens, daaraan gelieerde dochterondernemingen en in de keten producerende bedrijven. Het gaat om in totaal zo’n 150 beursgenoteerde bedrijven die zijn toegevoegd aan de uitsluitingslijst. Dat betekende onder meer het einde van beleggingen in Airbus en Boeing. De circa 4 miljard euro die de verkoop heeft opgeleverd, is wereldwijd opnieuw belegd, gespreid over diverse sectoren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar