ABN Amro voorspelt nu prijsdaling woningmarkt in 2023

0

Volgend jaar koelt de huizenmarkt door koopkrachtdaling, een verdere stijging van de hypotheekrente en een economische teruggang sterk af, voorspellen de economen van ABN Amro. De bank past de eerder afgegeven raming huizenprijzen voor 2023 aan van +2,5% naar -2,5%.

Het aantal transacties daalt naar verwachting wel minder snel dan verwacht in 2022 (-15%) en 2023 (-1%). In het voorgaande kwartaal ging de bank voor dit jaar nog uit van een daling van het aantal transacties met 17,5% en voor 2023 was een daling van 2,5% voorzien. Dat deze percentages in de vandaag gepubliceerde Woningmarktmonitor van ABN Amro naar beneden worden bijgesteld, komt volgens de economen doordat de prijscorrectie dit keer veel sneller volgt op de eerdere transactiedaling. Hierdoor blijft het aantal woningtransacties redelijk op peil en wordt voorkomen dat de woningmarkt op slot gaat.

Een risico voor de transacties is volgens Philip Bokeloh (foto), Econoom Woningmarkt van ABN Amro, wel dat de doorstroming op de woningmarkt moeilijker wordt, als het aantal gerealiseerde nieuwe woningen terugvalt en opnieuw achterblijft bij de doelstellingen.

Economische schade beperkt

In vergelijking met de vorige crisisperiode (2008 tot 2013) blijven de prijscorrectie op de woningmarkt en de gevolgen daarvan voor de economie volgens ABN Amro vooralsnog beperkt. Zo verwacht de bank dat de hypotheekrente niet veel verder zal stijgen. Ook de door thuiswerken toegenomen wooneisen, het aanhoudende woningtekort en de krappe arbeidsmarkt zorgen voor tegenwicht bij dalende huizenprijzen. Per saldo hebben huizenbezitters ook weinig last van de rentestijging, omdat een meerderheid de hypotheekrente in betere tijden voor langere tijd heeft vastgezet.

Door de sterk gestegen huizenprijzen hebben de meeste woningbezitters in de afgelopen jaren ook veel overwaarde opgebouwd. In combinatie met de overheidssteun om de energielasten beheersbaar te houden, gaan de economen ervan uit dat veel gezinnen daarom weerbaarder zijn dan tijdens de kredietcrisis.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.