ABN Amro tweede grootste geldverstrekker

0

ABN Amro is in het eerste kwartaal van 2013 na Rabobank de grootste hypotheekbank van ons land geworden. De bank heeft het marktaandeel vergeleken met eind 2012 met 5,1 procentpunt vergroot en verdringt daarmee de ING van de tweede plaats, zo meldt bureau IG&H op basis van cijfers van het Kadaster.

De ING heeft zelf overigens het marktaandeel met 1% opgeschroefd. Marktleider Rabobank verliest 3,4%; ook Aegon, WestlandUtrecht, Nationale-Nederlanden en Obvion verliezen marktaandeel. Argenta, Florius en ASR Bank boeken een stijging.

De totale hypotheekproductie is in de eerste drie maanden van dit jaar uitgekomen op € 8,6 (10,1) mld: 15% lager dan in het eerste kwartaal van 2012. Vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar is dat zelfs een teruggang van 36%, al is de omzet van € 13,3 mld in die periode vooral te verklaren door de beperking van de hypotheekrenteaftrek per 1 januari van dit jaar. Vooral in januari was de omzet een stuk lager dan een jaar eerder: -30%. Het aantal verkochte hypotheken is in het eerste kwartaal met 13% gedaald tot 38.000.

Het aantal oversluitingen is gedaald naar ongeveer 9.500. ,,Banken blijven terughoudend met het overnemen van bestaande hypotheken met een hoge ‘loan-to-value’, die verstrekt zijn volgens oude normen met hogere kredietrisico’s”, aldus een woordvoerder van bureau IG&H. Afgezet tegen het eerste kwartaal van 2006 is het aantal oversluitingen met 87% ingezakt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.