ABN AMRO positiever over woningmarkt

0

De aanhoudend lage hypotheekrente en de positieve effecten van de steunmaatregelen zorgen ervoor dat het economisch bureau van ABN AMRO in de nieuwe Woningmarktmonitor eerdere verwachtingen naar boven bijstelt. Wel houden de economen nog steeds rekening met een terugslag op termijn.

Philip Bokeloh, senior econoom woningmarkt van het economisch bureau van ABN AMRO: “De afgelopen maanden hebben steunmaatregelen van de overheid ervoor gezorgd dat bedrijven overeind zijn gebleven en dat werknemers hun baan behielden. De overheid draait de steunmaatregelen vanaf 1 oktober geleidelijk terug. Hierdoor zal de werkloosheid versneld oplopen. Diverse grote bedrijven hebben al reorganisaties aangekondigd. Dat heeft uiteindelijk natuurlijk een negatief effect op het beschikbare inkomen van consumenten en daarmee op de woningmarkt.”

Het economisch bureau van ABN AMRO verwacht dat hierdoor eerst het aantal woningaankopen zal dalen en daarna zullen ook de huizenprijzen onder druk komen te staan. ABN AMRO ging eerst uit van een daling van de aankopen met 5% voor 2020, nu wordt rekening gehouden met een stabilisatie. “Voor 2020 houden wij nu rekening met een stabilisatie. Voor volgend jaar houden wij vast aan de prognose van -10%.” De bank verwacht dat het prijspeil dit jaar met 7¼% zal stijgen (was 6%) en volgend jaar zal stabiliseren (was -2%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.