ABN Amro past compensatieregeling doorlopend consumptief krediet aan

0

ABN Amro past de compensatieregeling voor doorlopend consumptief krediet aan. Klanten die in aanmerking komen voor vergoeding, krijgen nu ook een vergoeding voor rente-op-rente. Het besluit volgt op een uitspraak hierover van de Commissie van Beroep van het Kifid van 10 augustus 2022.

ABN Amro neemt een extra voorziening van ongeveer 120 miljoen euro. Deze voorziening wordt geboekt ten laste van het resultaat van het derde kwartaal 2022. Klanten die hun persoonlijk aanbod nog moeten ontvangen, krijgen een voorstel waarin rente-op-rente is toegepast. Klanten die hun persoonlijk aanbod al hebben geaccepteerd en in aanmerking komen voor een nabetaling, krijgen automatisch een bericht.

Consumentenbond

ABN Amro is, na Rabobank en ING, de derde bank die rente-op-rente vergoedt. De Consumentenbond zegt blij te zijn dat de bank zijn compensatieregeling verruimt voor klanten die in het verleden te veel rente betaalden over hun consumptief krediet. Directeur Sandra Molenaar: “Wij roepen andere banken op dit voorbeeld te volgen.” Andere kredietverstrekkers die te veel rente in rekening brachten zijn Santander, Vesting Finance (Hollandsche Disconto Voorschotbank) en Interbank.

Compensatieregeling

Molenaar: “Verschillende banken in Nederland rekenden jarenlang een te hoge rente op doorlopende kredieten. Deze rente hoort mee te bewegen met de marktrente, maar bleef in een aantal gevallen hoog, terwijl de marktrente daalde. In september 2021 werden de Consumentenbond en ABN Amro het eens over het terugbetalen van de te veel betaalde rente. In december 2021 volgde een akkoord met ING over een compensatieregeling. Ook de Volksbank en Rabobank kwamen met een compensatieregeling voor zogeheten woekerrentes. De Rabobank was echter de enige die bij de berekening van het compensatiebedrag direct rekening hield met het rente-op-rente effect. Op 2 september 2022 maakte ING bekend ook rente-op-rente te vergoeden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.