ABN Amro laat Stater los

1

Hypotheekadministratie is geen kernactiviteit van ABN Amro en dus wordt 75% van de aandelen in Stater voor 127,5 mln euro verkocht aan Infosys. De hypotheekadministrateur beheert ruim 1,3 miljoen hypotheekleningen voor meer dan 30 hypotheekaanbieders op de Nederlandse markt.

Infosys is een wereldwijd opererende aanbieder van IT- en bedrijfsdiensten, die al in andere landen actief is op het gebied van hypotheekadministratie. ABN Amro houdt een strategisch belang van 25% in Stater en blijft ook na de verkoop een belangrijke klant, benadrukt Christian Bornfeld, lid van de Executive Board van ABN Amro. “Hypotheken zijn een zeer belangrijk product voor ABN Amro, maar de hypotheekadministratie zelf is geen kernactiviteit.”

Erwin Dreuning, directeur van Stater, zegt verheugd te zijn over de specifieke kennis die Infosys inbrengt en ziet in de transactie mogelijkheden om te groeien en nieuwe klanten te bedienen. Naar verwachting wordt de verkoop in het tweede kwartaal afgerond. Naast ABN Amro zijn onder andere Munt Hypotheken, CMIS Groep, Obvion, Florius, Colibri en Tulp Hypotheken klant.

Concurrentiestrijd

Het besluit van ABN Amro komt drie maanden na de overname van de FlexFront Groep door de wereldwijd actieve servicer Link Asset Services (LAS). Die kondigde direct aan de Nederlandse markt van hypothecaire administraties open te willen breken. “Een nieuwe speler van wereldformaat betekent uiteraard meer concurrentie voor marktleider Stater en Quion (Blauwtrust Groep)”, aldus Antoinette Kalkman bij de bekendmaking van de overname op 10 december 2018. “De Nederlandse hypotheekmarkt is één van de grootste markten van Europa. Het is opmerkelijk dat de administratieve kant van deze markt gedomineerd wordt door slechts twee spelers. Met deze overname wordt dit patroon doorbroken en ontstaat concurrentie. Dit is uiteindelijk altijd goed voor de consument.”

Stater

Stater wordt in 1997 opgericht als dochter van Bouwfonds, dat na de privatisering wordt overgenomen door ABN Amro. In 2005 volgt de samenvoeging met de ABN Amro-hypotheekadministratie. Volgens het FD haalde ABN Amro Stater vorig jaar nog uit de etalage omdat geen van de kopers de beoogde 225 mln euro wilde betalen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.