ABN Amro komt met Overwaarde Hypotheek voor 65+’ers

1

Nadat Vivat vorige week ‘omkeerhypotheek’ Stekkie introduceerde, is het deze week de beurt aan ABN Amro. De grootbank komt met de Overwaarde Hypotheek.

Met de Overwaarde Hypotheek wordt de overwaarde gebruikt, zonder dat de maandlasten omhoog gaan. ABN Amro richt zich met dit product net als Vivat op de 65+’er. Met de hypotheek kan men gewoon in het huis blijven wonen, maar wordt wel geld vrijgespeeld voor bijvoorbeeld de (klein)kinderen of een verbouwing. Bij ‘omkeerhypotheek’ Stekkie van Vivat kunnen senioren tot maximaal 50% van de marktwaarde van hun woning lenen in de vorm van extra maandelijks inkomen, zonder de eigen woning te hoeven verkopen. Aanbieders als Florius en Rabobank hebben al langer een product waarmee senioren de overwaarde van hun huis kunnen gebruiken voor een hoger inkomen.

Er zijn voordelen….

Met de Overwaarde Hypotheek kan een deel van de overwaarde worden opnemen. Dat kan in een keer of gedeeltelijk per maand. De rente die betaald moet worden, worden bij de hypotheekschuld opgeteld. Zo zijn er geen extra maandlasten. De Overwaarde Hypotheek kan worden afgesloten naast de (eventuele) bestaande hypotheek, waar die ook loopt. Een eventuele restschuld op de Overwaarde Hypotheek is, onder voorwaarden, voor rekening van ABN AMRO.

….maar ook nadelen

Om in aanmerking te komen voor de Overwaarde Hypotheek moeten beide hypotheekeigenaren de AOW-leeftijd hebben bereikt. Een ander nadeel is dat men in de toekomst minder overwaarde kan inbrengen voor een nieuwe hypotheek. Daarbij stijgt de hypotheekschuld, want de rente wordt opgeteld bij de opgenomen overwaarde. Verder kan maandelijks worden opgenomen tot maximaal 20 jaar en is de erfenis die in de toekomst wordt nagelaten lager. De Overwaarde Hypotheek kan alleen worden afgesloten met hypotheekadvies, waarvoor weer kosten moeten worden gemaakt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar