ABN Amro: hypotheekrente kan lager

0

De huizenprijzen gaan dit jaar volgens het Economisch Bureau van ABN Amro minder hard stijgen. Na een toename van 7% in 2019 nemen de prijzen volgens de economen in 2020 ‘slechts’ met 4% toe. Het aantal transacties zal volgens dezelfde prognose met 5% omlaag gaan.

De lage rente en het aanbodgebrek stuwen de huizenprijs verder op, zegt Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro. “De huizenmarkt krijgt komend jaar minder steun van de economie. De bbp-groei zwakt volgens ons af naar 1%. Daarnaast zetten de strengere leennormen een rem op de prijsstijging. Hoewel het tweede inkomen voortaan zwaarder meetelt, mogen gezinnen minder lenen op basis van hun inkomen.”

Vast in woning

Het gebrek aan mogelijkheden om door te stromen naar een nieuwe woning gaat zorgen voor minder woningaankopen. Bokeloh denkt dat het aantal transacties in 2020 met 5% zal dalen. Hij vermoedt dat dit zijn weerslag zal hebben op de verduurzaming van de woningvoorraad. “De verhuizing is namelijk een geschikt moment om grootschalige woningverbeteringen aan te brengen.”

Hypotheekrente

Als de Amerikaanse en Europese centrale banken hun rentetarieven verlagen – wat Bokeloh wel verwacht – dan kan de hypotheekrente mogelijk nog verder omlaag.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.