ABN Amro helpt meer klanten met financiële problemen

0

Sinds ABN Amro vaker zelf het contact zoekt met mensen die om welke reden dan ook vastlopen met hun financiën, is het aantal mensen dat open staat voor professionele ondersteuning fors toegenomen. In mei klopten bijna vijf keer zoveel klanten bij de bank aan met vragen over hun financiën.

Uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van ABN Amro Helpt, de afdeling van de bank die mensen kosteloos ondersteunt bij hun geld- en bankzaken, blijkt dat 31% van de huishoudens direct financiële problemen heeft als de kosten van levensonderhoud of vaste lasten onverwacht zouden stijgen. Hoewel 77% aangeeft wel eens hulp te kunnen gebruiken bij bank- en geldzaken, vraagt een overweldigende meerderheid hiervan (91%) dit niet. Dat terwijl volgens de bank vroegtijdige ondersteuning juist preventief werkt en de financiële gezondheid kan bevorderen.

1 op de 4 respondenten vraagt pas om hulp als het eigenlijk al te laat is. Een kwart van hen voelt schaamte om hulp te vragen en een derde wil niet laten merken dat ze iets niet begrijpen of kunnen. Respondenten van 18-34 jaar geven relatief vaak aan pas om hulp te vragen als het eigenlijk te laat is en willen niet laten merken dat ze iets niet begrijpen.

Gedragspsycholoog Sandra van Scheijndel biedt inzicht in de psychologische drempels rondom het vragen van financiële hulp. Waarom vragen mensen niet altijd om hulp? “Bankzaken zijn heel persoonlijk. Hoeveel geld je precies hebt en waar je het aan uitgeeft, daar kunnen anderen veel oordelen over hebben. En zeker, in tijden van financiële zorgen of stress, vinden mensen het moeilijk om hulp te vragen. Stress kan leiden tot reacties die op de korte termijn zijn gericht en rationeel denken over de lange termijn hinderen.”

Capaciteit verdubbelen

De adviseurs van ABN Amro Helpt (foto) zien tegenwoordig mensen van alle leeftijden die behoefte hebben aan ondersteuning bij hun bank- of geldzaken. Om de toename in hulpvragen op te vangen, verdubbelt de bank het aantal adviseurs in de regio om nog meer mensen te kunnen helpen. vorig jaar hielpen de adviseurs van ABN Amro Helpt 100.000 mensen. Laura Wetser, directeur Financiële Gezondheid bij ABN Amro, verwacht dit jaar nog meer mensen ondersteuning te bieden. “In meer dan de helft (55%) van de gevallen weten onze adviseurs door middel van een financiële gezondheidscheck direct een positieve impact te maken op de financiën van een klant.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.