ABN AMRO haalt Moneyou grotendeels offline

0

ABN AMRO beëindigt met uitzondering van hypotheken alle overige activiteiten van Moneyou in Nederland en Duitsland. De verwachting is dat de dienstverlening van Moneyou in 2021 volledig is afgebouwd. Het Moneyou hypotheeklabel blijft actief als onderdeel van ABN AMRO Hypotheken Groep.

Moneyou begon in 2001 als online hypotheeklabel van ABN AMRO, waarna vanaf 2008 ook online spaarrekeningen werden aangeboden. Onlinedochter Moneyou heeft op dit moment in Nederland en Duitsland circa 500.000 klanten. Dit zijn met name spaar- en hypotheekklanten. Moneyou neemt geen nieuwe klanten meer aan. Dit geldt voor zowel Moneyou Sparen als voor Moneyou Go. Bestaande klanten ontvangen vanaf oktober individueel informatie over de vervolgstappen voor hun individuele producten. Voor hypotheekklanten verandert er niets.

“De spaarrente is al langere tijd erg laag en de verwachting is dat dit in de nabije toekomst niet zal veranderen. Daarmee valt enerzijds een mogelijkheid tot onderscheid in de markt weg. Anderzijds is voor de bank als geheel sprake van een liquiditeitsoverschot”, geeft ABN AMRO als belangrijkste redenen om de activiteiten te stoppen.

Baanverlies

In een verklaring schrijft Moneyou op de website het heel jammer te vinden te moeten berichten dat Moneyou, met uitzondering van Hypotheken, stopt. “We realiseren ons dat we hiermee niet aan ieders verwachtingen voldoen en dat spijt ons ontzettend.” Volgens bestuurder Aletta Bulsink van CNV Vakmensen verliezen circa 147 werknemers bij Moneyou hun baan. Veel van hen hebben een tijdelijk contract.

Zakenbank

Vandaag laat ABN AMRO ook weten dat Corporate & Institutional Banking (CIB) zich in de toekomst volledig gaat richten op klanten in Noordwest-Europa. De zakenbank wordt opgesplitst in kernactiviteiten en niet-kernactiviteiten. De niet-kernactiviteiten (ongeveer 45% van de leningen aan klanten van CIB) zullen naar verwachting in de komende 3 tot 4 jaar worden afgebouwd. Op dit moment worden ongeveer 800 fte’s ingezet voor niet-kernactiviteiten. Daarnaast zijn er strengere uitleencriteria en kredietlimieten vastgesteld om bij te dragen aan een gematigd risicoprofiel. ABN AMRO rapporteert een nettoverlies van 5 miljoen euro over het tweede kwartaal van 2020.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.