Aardbevingsschade veelal gedekt op autopolis

0

Hoewel in het noorden van het land aardbevingen niet meer ongebruikelijk zijn, komt schade aan auto’s door een aardbeving in ons land nu nog weinig voor. Voor het Special Item Autoverzekeringen zocht MoneyView uit dat aardbevingsschade aan een auto bij 62% van de beperkt cascoproducten onder de dekking valt.

In het buitenland komt het vaker voor dat auto’s bij een aardbeving beschadigd raken door puin van ingestorte gebouwen. Uit het Special Item Autoverzekeringen blijkt wel dat de Nederlandse autoverzekeraars wel onderscheid kunnen maken tussen aardbevingen die aangemerkt worden als natuurramp en aardbevingen die door menselijk handelen ontstaan, zoals de aardbevingen in Noord-Groningen die ontstaan door de gasboringen.

Slechts een aantal Nederlandse verzekeraars sluit schade aan de auto als gevolg van een vulkanische uitbarsting uit van de dekking, bij de meerderheid valt dit echter gewoon onder de dekking. De kans is natuurlijk klein, maar toch. Schade als gevolg van een lawine is ook bij de overgrote meerderheid van de aanbieders opgenomen in de dekking, slechts een enkele verzekeraar biedt geen dekking voor lawines, blijkt uit het onderzoek van MoneyView.

Steenmarter

Schade als gevolg van knagen door dieren is nog maar zeer beperkt gedekt bij de producten met een beperkt cascodekking die door MoneyView in kaart zijn gebracht. Slechts 5% van de producten heeft vergoeding van deze schade opgenomen in de beperkt cascodekking. De volledig cascodekking vergoedt dergelijke schade wel. In een toelichting schrijft MoneyView: “Een steenmarter bijvoorbeeld kan veel schade aanrichten aan auto’s. De steenmarter kan via de onderkant van de auto in de motorruimte komen en daar de kabels kapot bijten. Deze kabels met visolie zijn zeer geliefd bij steenmarters. Of het verstandig is deze schade te claimen bij de verzekeraar is afhankelijk van de omvang van de schade die is aangericht. Behalve het eigen risico dat mogelijk in mindering wordt gebracht op de vergoeding, is ook terugval op de B/M-ladder mogelijk, waardoor het zelf betalen van de schade

Premie beperkte cascodekking

De meest zuidelijke provincies betalen gemiddeld het meeste voor een autoverzekering met een beperkte cascodekking. Dit uitgangspunt voor de vergelijking is door MoneyView gekozen om andere premievariabelen, zoals (casco)aanrijdingsschades die op de volledig cascodekking zijn verzekerd, uit de premievergelijking te houden. Vergeleken met het landelijk gemiddelde betalen Limburgers en Zuid-Hollanders gemiddeld 12% respectievelijk 6% meer premie dan de rest van Nederland. In de drie noordelijkste provincies Groningen, Drenthe en Friesland worden de laagste gemiddelde premies voor een beperkt cascodekking betaald. In deze gebieden kan een auto gemiddeld voor een 13% tot 17% lagere premie worden verzekerd. Ook Zeeland behoort tot de provincies met de laagste gemiddelde premies. Ten opzichte van het landelijk gemiddelde ligt het premieniveau in Zeeland 11% lager.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.