Aanvullende afspraken Refertemodel SWO 

0

Adfiz, OvFD en het Verbond van Verzekeraars hebben afspraken gemaakt over de samenwerking in het kader van de nieuwe Europese vereisten voor producttoezicht en governance. De afspraken worden opgenomen in het Refertemodel SWO.

Het betreft hier productontwikkelings- en review processen (PARP) zoals die zijn opgenomen in de Europese richtlijn verzekeringsdistributie (IDD). Hoewel dit specifieke regels voor verzekeraars (productontwikkelaars) en adviseurs (verzekeringsdistributeurs) betreft, is er volgens Adfiz, OvFD en het Verbond ten aanzien van enkele bepalingen samenwerking gewenst. Zij hebben gezamenlijk gekeken hoe de wederzijdse verplichtingen op een uniforme wijze kunnen worden vormgeven. Dit is opgenomen in een addendum bij het Refertemodel SWO.

Plichten

Het addendum vult de eisen concreet in vanuit het productontwikkelingsproces. Zo moet de verzekeraar ervoor zorgen dat hij de adviseur alle passende productinformatie geeft, inclusief de afgebakende doelmarkt en de voorgestelde distributiestrategie voor het betreffende product. Anderzijds moet de adviseur de verzekeraar op verzoek ondersteunen bij de productevaluatie en onverwijld in kennis stellen over gevallen waarin het product niet in overeenstemming is met de belangen, doelstellingen en kenmerken van de doelmarkt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.