Aantal zorgpolissen stevig gedaald

0

Verzekerden konden in 2016 kiezen uit 61 zorgpolissen, tien minder dan het jaar ervoor. De vier grote concerns in de zorgverzekering hebben nog steeds een kleine 90% van de markt in handen. Het percentage van Zilveren Kruis/Achmea en VGZ daalde iets, maar dat werd bijna goedgemaakt door de stijging van CZ en Menzis.

De vijf kleinere verzekeraars die niet bij een van de grote vier zijn aangesloten liepen gezamenlijk iets in op de concerns. DSW, ONVZ, Zorg en Zekerheid zagen hun marktaandeel stijgen. Alleen Eno moest inleveren. Deze cijfers zijn te lezen in de Zorgthermometer Verzekerden in beeld 2016 van Vektis.

In 2016 konden verzekerden kiezen uit 61 zorgpolissen. Vektis: “Dat zijn er tien minder dan het jaar daarvoor. Hiermee ligt het aantal zorgpolissen in 2016 vrijwel op hetzelfde niveau als in 2012. De jaarlijkse stijging van het aantal polissen waaruit verzekerden kunnen kiezen, lijkt daarmee omgezet te zijn in een daling.”

Overstappers

De Zorgthermometer geeft informatie over het overstap- en keuzegedrag van mensen met betrekking tot zorgverzekeringen. Vektis heeft in februari het definitieve cijfer bekendgemaakt van mensen die per 2016 van zorgverzekeraar wisselden: 6,3%. Ruim 1 miljoen mensen veranderden van zorgverzekeraar.

Dit jaar brengt Vektis in de Zorgthermometer voor het eerst in beeld welke zorgverzekeraar marktleider is per gemeente. Ook nieuw zijn de overstappercentages per gemeente. De meest honkvaste verzekerden wonen in Zeeland en Friesland. In het midden van het land wonen relatief veel overstappers.

Naturapolis

Driekwart van de mensen kiest voor een naturapolis. “84% van de verzekerden heeft een aanvullende verzekering. Met name jongeren en mannen kiezen er wat vaker voor om geen aanvullende verzekering af te sluiten. Daarnaast zetten twee trends zich voort: het percentage verzekerden met een collectieve verzekering blijft dalen en het percentage verzekerden met een vrijwillig eigen risico neemt toe”, aldus de onderzoekers.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.