Aantal woningaankopen op dieptepunt

0

Hoewel de vraag naar huizen onverminderd hoog is, bevindt het aantal transacties zich op een dieptepunt, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Bijna de helft van de hypotheekaanvragen die de adviesketen ontvangt betreft op dit moment een oversluiting (27%) of woningverbetering (19%).

In het tweede kwartaal van 2021 zag De Hypotheker het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning met maar liefst 22% afnemen in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Hoewel deze scherpe daling volgens de franchiseketen deels te verklaren is door de historische piek die de coronacrisis tijdelijk veroorzaakte, zijn er ten opzichte van tweede kwartaal van 2019 óók minder hypotheken voor woningaankoop aangevraagd (-7%).

Tegelijkertijd is een sterke stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag zichtbaar, dat sinds 2019 met 20% is gestegen (van 272.000 naar 326.000 euro) en ten opzichte van 2020 met 12% (van 292.000 naar 326.000 euro). “Alles wijst er dan ook op dat de huizenmarkt oververhit is: niet eerder was sprake van zo’n enorm tekort aan betaalbare woningen. Daarnaast wordt dit jaar een gemiddelde prijsstijging van 10% verwacht”, aldus De Hypotheker

Jongeren

Het totaal aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal van 2021 nog wel met 28% gestegen ten opzichte het tweede kwartaal in 2019. De sterkste stijging is zichtbaar onder 55-plussers (+35%), die er vaak voor kiezen de hypotheek over te sluiten. Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is ten opzichte van 2019 echter gedaald, met uitzondering van jonge huizenkopers tot 35 jaar (+15%).

Maar ook de stijging onder deze doelgroep is tot stilstand gekomen. De Hypotheker: “Terwijl in 2020 nog elk kwartaal sprake was van een forse stijging van het aantal hypotheekaanvragen in de leeftijdsgroep tot 35 jaar ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, is sinds begin dit jaar een daling ingezet. Deze daling bedroeg in het tweede kwartaal maar liefst 18%, terwijl in dezelfde periode een jaar geleden juist sprake was van een recordstijging van 40%.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.