Aantal schuurinbraken stijgt fors

0

Dieven gaan steeds vaker op zoek naar dure spullen in schuren, bijgebouwen en garages. Doelwit zijn vooral dure elektrische fietsen, luxe barbecues en kostbaar gereedschap.

In 2023 ging het ruim 11.000 keer mis in Nederland, een stijging van 3,1% vergeleken met 2022. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Politie en het CBS. Vooral in Utrecht sloegen inbrekers vaker hun slag. In deze provincie nam het aantal schuurinbraken zelfs toe met bijna een kwart. Ook schuren in de provincies Groningen (+15,4%), Zuid-Holland (+11,6%) en Noord-Holland (+10,4%) waren veel vaker doelwit van een inbraak.

Fatsoenlijke sloten

“Deze fikse toename laat maar weer zien, hoe belangrijk het is om ook schuren en garages goed af te sluiten met fatsoenlijke sloten. Elektrische fietsen en bijvoorbeeld een Green Egg barbecue zijn dure spullen. Verzekeraars vergoeden ook alleen als de ruimte goed is afgesloten. Als de schuurdeur gewoon open stond, geldt de dekking niet”, zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer. “Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering. Overweeg je de aanschaf van een beveiligingscamera? Plaats deze dan zo dat de ingang van de schuur goed zichtbaar is.”

Fatbikes

Ypma: “Er worden steeds waardevollere spullen gesteld in schuren en boxen. Denk bijvoorbeeld aan de populaire en dure fatbikes. Dat is ook een belangrijke reden dat er meer wordt ingebroken. Mijn tip is om ook in de schuur de fiets op slot te zetten en het liefst vast aan een ketting. Als de fiets of fatbike niet op slot staat, dan biedt de inboedelverzekering in de meeste gevallen geen dekking.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.