Aantal rentewijzigingen onverminderd hoog

0

Hoewel de hoeveelheid rentewijzigingen vergeleken met het tweede kwartaal iets is afgenomen, blijft het aantal rentewijzigingen in het derde kwartaal onverminderd hoog.

Dat is te lezen in de Spaarrente Barometer over het derde kwartaal van MoneyView. “Daarbij is ook nog steeds hetzelfde beeld zichtbaar als de afgelopen kwartalen, namelijk vooral renteverhogingen bij zowel dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS) als de lange termijndeposito’s (LTD’s). Aangezien het vooral om renteverhogingen gaat, is het geen verrassing dat zowel het gemiddelde rentetarief van DOS als LTD’s blijft stijgen in de derde drie maanden van dit jaar.”

Rentewijzigingen

In het derde kwartaal zijn in totaal 71 rentewijzigingen waargenomen bij DOS. Dit betekent dat er inmiddels voor het vijfde kwartaal op rij meer dan 50 rentewijzigingen zijn geregistreerd. De laatste keer dat dit voorkwam, dateert alweer van ongeveer tien jaar geleden. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar gaat het om een stijging van het aantal geregistreerde wijzigingen van ruim 30%. Als gevolg van de (voornamelijk) verhogingen van de spaarrente, komt de gemiddelde rente voor een DOS momenteel uit op 2,18%. Ten opzichte van het begin van het derde kwartaal is dit een stijging van bijna 0,6 procentpunt.

Koploper

Net als in de vorige twee kwartalen is de Zweedse Nordax Bank koploper met vier renteverhogingen in Q3. Daarnaast waren er zeven aanbieders die hun rente drie keer hebben gewijzigd in het derde kwartaal. Sinds de eerste van de maand oktober zijn er ook al weer diverse renteverhogingen geweest, waardoor de hoogst verkrijgbare rente bij een saldo van 10.000 euro voor een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden op dit moment wordt vergoed bij de Duitse aanbieder Trade republic, 4,00%.

LTD’s

Bij LTD’s is, net als bij DOS, een lichte afname van het aantal rentewijzigingen waargenomen in het derde kwartaal ten opzichte van Q2. In totaal gaat het om 78 geregistreerde wijzigingen waarvan bijna 80% renteverhogingen betrof. Dat er dit jaar enorm veel wijzigingen worden geregistreerd, blijkt wel uit het feit dat in de eerste drie kwartalen van dit jaar inmiddels 250 wijzigingen zijn vastgelegd, ongeveer evenveel als in heel het vorige jaar. Net als vorig kwartaal is het de Litouwse Fjord Bank waar de meeste (9) renteaanpassingen hebben plaatsgevonden. Ook nu weer zijn het vooral producten die via Raisin worden aangeboden waarbij de meeste wijzigingen plaatsvinden.

Deposito’s

MoneyView: “Het rentebeeld dat we vorig kwartaal zagen, is nu nog steeds zichtbaar. Het gemiddelde rentetarief bij een 1-jaars deposito ligt nog steeds hoger dan bij deposito’s met langere looptijden. De hoogst verkrijgbare spaarrente bij een looptijd van 1 jaar (4,30%) wordt momenteel aangeboden door de Italiaanse Banca Progetto. Met een rente van 4,10% vergoedt Letse Rietumu Bank de hoogste rente bij een 5-jaars deposito. Tot slot wordt bij een looptijd van 10 jaar de hoogste rente vergoed door de Belgische CKV Spaarbank en de Estse Bigbank. Het tarief is met 3,50% onveranderd gebleven ten opzichte van vorig kwartaal.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.