Aantal overgesloten hypotheken in 2018 met 85% gegroeid

0

Het aantal hypotheekbezitters dat besloot hun hypotheek over te sluiten is in 2018 met 85% toegenomen, zo meldt De Hypotheker op grond van de Hypotheekindex.

Naast de forse groei van het aantal oversluitingen zit ook de rentevaste periode in de lift. Bijna driekwart van de huizenkopers kiest voor langere rentevaste periode.

Profiteren van lage rente

Door de historisch lage rentestand besluiten steeds meer huizenbezitters hun hypotheek over te sluiten om zo hun woonlasten aanzienlijk te verlagen. De stijging van 85% in 2018 staat niet op zichzelf en lijkt eerder een trend te worden. De Hypotheker verwacht dat ook op grond van de cijfers over het eerste kwartaal dit jaar. In deze periode is het aantal oversluitingen zelfs met 92% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Met name starters vinden het steeds moeilijker om een huis te vinden in deze oververhitte woningmarkt. Daarnaast wordt het vinden van een nieuwe woning ook voor doorstromers een steeds grotere opgave. De huizenprijzen lopen nog steeds op, waardoor het ook logisch is dat huizenkopers naar manieren zoeken om hun woonlasten te verlagen. Het oversluiten van de hypotheek is met de huidige lage rentestand dan voor de hand liggend. Met name 55-plussers sluiten hun hypotheek over. Deze groep verklaart 44,5% van het totaal aantal oversluitingen. De leeftijdscategorie 45 – 55 jaar is een goede tweede met 29,7%. Met name huizenbezitters waarvan de hypotheek al enige tijd loopt, hebben vaak nog een hoge rente van boven de 4 of 5%. Van de grote steden laat Den Haag de grootste stijging in aantal oversluiters zien ten opzichte van 2017 met 117%, gevolgd door Rotterdam met 84%.

De Hypotheker

Rente wordt steeds langer vastgezet

Een andere trend is dat huizenkopers er steeds vaker voor kiezen om de rente voor een langere periode vast te zetten. In 2017 koos nog 16,6% voor een rentevaste periode van 30 jaar, terwijl in 2018 al bijna een kwart hiervoor koos. De rentevaste periode van 20 jaar is in 2018 het meest populair. Van de huizenkopers heeft 45,7% hiervoor een voorkeur. De populariteit van de 10-jaarsrente is in het afgelopen jaar daarentegen met 18% gedaald.

Het oversluiten van een hypotheek is vooral interessant voor huizenbezitters bij wie de rentevaste periode binnen nu en twee jaar afloopt. Dit komt doordat de boete die ze aan hun geldverstrekker moeten betalen niet meer zo hoog is, aldus Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker. Door het stijgende aantal aanbieders liggen de rentepercentages van de rentevaste periodes dichter bij elkaar waardoor een langere rentevaste periode aantrekkelijk is. Zo hebben bijna drie op de vier huizenkopers een duidelijke voorkeur voor een rentevaste periode tussen 20 en 30 jaar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar