Aantal NHG-garanties met 20% gestegen

0

Het aantal NHG-garanties voor de aankoop van een woning is in het eerste kwartaal van 2021 20% hoger dan in diezelfde periode in 2020. Dit is veroorzaakt door huizenkopers onder de 35 jaar die de overdracht hebben uitgesteld tot na 1 januari 2021, omdat zij vanaf dat moment geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen.

NHG-bestuurder Carla Muters (foto): “Het totaal aantal verkochte woningen is volgens het CBS in dezelfde periode gestegen met 29%. Dit kan verklaard worden door de verlaagde overdrachtsbelasting sinds 1 januari en de aanstaande verhoging van de overdrachtsbelasting per 1 april voor jongeren met een koopsom vanaf 400.000 euro. Dit zien we ook terug in een sterke verhoging van de gemiddelde koopsom van bestaande woningen. De gemiddelde koopsom van huizen lag volgens het CBS in maart zelfs bijna 25% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.”

Vangnet

“Door de sterk stijgende huizenprijzen zijn er op dit moment minder woningen te koop onder de NHG-kostengrens”, zegt Muters. “Ondanks deze zorgelijke ontwikkeling willen we de kostengrens niet te snel mee laten stijgen, omdat de huidige methodiek stabiliserend werkt en minder volatiel en afhankelijk is van de conjunctuur van huizenprijzen. Gelukkig zien we dat mensen, met name starters, die een woning kopen onder de NHG-kostengrens in ongeveer 70% van de gevallen een hypotheek met NHG afsluiten. Niemand kan in de toekomst kijken. Maar voor woningeigenaren is het belangrijk om een vangnet te hebben, mocht dat in de toekomst nodig zijn. Hypotheken zonder NHG worden vooral verstrekt als sprake is van een flinke overwaarde; dit komt door aflossingen, kwaliteitsverbeteringen en sterk stijgende huizenprijzen.”

Platform Hypotheken

Muters: “Kwetsbare groepen die in de problemen komen tijdens of na de coronacrisis willen we helpen. Vorig jaar hebben we daarom de voorwaarden voor de aanvullende borgtocht tijdelijk vereenvoudigd. We zien het aantal verliesdeclaraties verder dalen, maar we houden er wel rekening mee dat specifieke groepen huiseigenaren nog in problemen zouden kunnen komen aan het einde van de coronacrisis. Wij willen samen met de sector klaarstaan voor deze groepen wanneer dat nodig is. Daarom verkennen we samen met deelnemers van het Platform Hypotheken concrete oplossingen en aanbevelingen die ervoor zorgen dat mensen straks op verantwoorde en zorgeloze wijze kunnen (blijven) wonen. De uitkomsten hiervan bieden we met de sector vóór de zomer aan aan de (demissionair) minister van Binnenlandse Zaken in het ‘Actieplan Wonen zonder Hypotheekproblemen’.”

Klaar voor de toekomst

“Het garantievermogen is bedoeld om nu en in de toekomst, ook onder ongunstige omstandigheden, woningbehoud te realiseren en een vangnet te bieden bij problemen. Het door ons gegarandeerde bedrag (het totaal van hypotheken met NHG) blijft rond de 200 miljard euro. Hier tegenover staat een (geschatte) totale waarde van de onderpanden van 354 miljard”, zegt Muters.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.