Aantal klushypotheken blijft stijgen

0

In oktober is het HDN-klantprofiel ‘verbouwer’ met ruim 3% toegenomen naar 12,5% van het totaal aantal hypotheekaanvragen. Dat waren er vorige maand 45.264, vergelijkbaar met dezelfde periode in 2019, blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Waar Nederland de coronacrisis – en wellicht ook de krapte op de huizenmarkt – aangrijpt om te verbouwen en verbeteren, zag HDN het aantal hypotheekaanvragen in de klantgroepen starters, gepensioneerden en doorstromers NHG in oktober licht dalen. Voor de doorstromers NHG heeft dat volgens HDN-directeur Reinier van der Heijden te maken met de stijgende woningwaarde. “Voor deze mensen is een hypotheek met NHG-voorwaarden zo goed als onmogelijk.”

Hypotheekaanvragen worden door HDN op basis van tientallen kenmerken toegewezen aan het profiel waar zij de meeste overeenkomsten mee hebben. Het klantprofiel Verbouwer staat voor ‘veelal onderhandse hypotheken met zeer lage verhouding tussen het hypotheekbedrag en het totale inkomen en een lage verhouding tussen het hypotheekbedrag en de marktwaarde van de woning’.

Hoger maar geen record

Gezien de trend van de afgelopen 5 jaar verwacht HDN dat het aantal aanvragen in november hoger zal zijn dan in oktober. Traditiegetrouw laat het laatste kwartaal van het jaar een piek zien in het aantal hypotheekaanvragen. “We verwachten echter niet dat het aantal aanvragen in de laatste drie maanden van 2020 het record van 145.000 aanvragen in het tweede kwartaal zal gaan overtreffen. De afvlakking van de groei, die we in augustus al zagen, naar het nog steeds hoge niveau van 2019 heeft doorgezet”, zegt Van der Heijden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.