Aantal hypotheekaanvragen voor oversluiten ruim verdubbeld

0

Het totale aantal hypotheekaanvragen is in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna de helft gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2021. Dit is vooral het gevolg van een zeer sterke stijging van het aantal aanvragen voor het oversluiten van een bestaande hypotheek (+117%) en woningverbetering (+101%). Het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning is slechts licht gedaald (-0,3%), zo blijkt uit de Hypotheekindex van De Hypotheker.

Michel van den Akker (foto), directievoorzitter van De Hypotheker: “Tot nu toe ziet het er echter niet naar uit dat de huizenmarkt afkoelt. De schaarste aan betaalbare woningen blijft hoog, waardoor de huizenprijzen dit jaar naar verwachting met gemiddeld 12,5% zullen stijgen.”

Oververhit

“Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is in het eerste kwartaal van 2022 zeer licht gedaald met 0,3%”, zegt Van den Akker. “Deze daling is veel minder sterk dan in het vierde kwartaal van 2021, toen deze 17% bedroeg ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Toch bedroeg het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning in het eerste kwartaal nog maar 39%; een jaar eerder lag dit nog op 57%. Dit geeft aan dat de woningmarkt nog steeds oververhit is. Zo is het gemiddelde hypotheekbedrag in het afgelopen kwartaal gestegen van 312.000 naar 336.000 euro: een stijging van 8%. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 is zelfs sprake van een toename van 16%.”

Oversluiten

Van den Akker: “In het eerste kwartaal van 2022 is sprake van een explosieve stijging van het aantal hypotheekaanvragen. Dit komt vooral voort uit de ruime verdubbeling van het aantal aanvragen voor het oversluiten van de hypotheek. Veel woningbezitters hebben hun hypotheek overgesloten om nog te kunnen profiteren van de lagere hypotheekrente. Deze is sinds januari aan een snelle opmars bezig, de hypotheekrente ligt inmiddels een procentpunt hoger en we verwachten dat de rente in de komende tijd nog verder zal stijgen. Ook zijn veel woningbezitters bezig met het verbouwen of verduurzamen van hun woning. Zeker nu de energieprijzen zo enorm hoog zijn, verwachten we dat deze trend zich zal doorzetten. Toch hebben ook deze woningbezitters nu last van de snel stijgende hypotheekrente, ook het oversluiten of verbouwen wordt duurder.”

Stijging hypotheekrente

Het aantal hypotheekaanvragen voor het oversluiten van de hypotheek is ruim verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Op dit moment is bijna een derde (32%) van alle hypotheekaanvragen afkomstig van oversluiters, een jaar geleden was dit nog 21%. Deze explosieve stijging is volgens De Hypotheker veroorzaakt, doordat veel huizenbezitters voorsorteerden op de verwachting dat de hypotheekrente ging stijgen. Zo wilden zij op de valreep profiteren van een lagere hypotheekrente.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.