Aantal hypotheekaanvragen starters fors omhoog

0

Uit cijfers van Ingage Franchise blijkt dat De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur in februari het hoogste aantal hypotheekaanvragen starters noteerden sinds 2020. Ook verhogingen en nieuwbouw waren in trek, terwijl de huizenprijzen vorige maand een versnelling lieten zien.

Vergeleken met het maandgemiddelde van 2023 is het aantal aanvragen van starters in 2024 ongeveer 30% hoger, stelt De Hypotheekshop. “De gegevens van Ingage tonen een verschuiving vanuit de grote steden naar kleinere gemeenten, evenals een trend naar provincies buiten de Randstad. Mogelijk worden deze verschuivingen veroorzaakt door de hogere huizenprijzen en het beperkte aanbod in de grotere steden en de Randstad. Daarnaast is er een toegenomen interesse in nieuwbouw, waarbij de nieuwe leennormen de stimulans lijken te zijn, vooral omdat de leencapaciteit voor energiezuinige woningen in 2024 hoger ligt.”

Het valt de adviesketen op dat de gemiddelde hypotheeksom voor starters (340.000 euro), verhogers (85.000 euro) en doorstromers met een meeneemhypotheek (390.000 euro) vrijwel gelijk is aan die van begin 2022. “Alleen doorstromers zonder meeneemhypotheek (ongeveer 40% van de doorstromers) blijven daar met 330.000 euro nog zo’n 60.000 euro achter. Belangrijke factor achter het herstel zijn de gestegen inkomens.”

Concluderend stelt De Hypotheekshop vast dat de maand februari laat zien dat de rally op de woningmarkt waarschijnlijk nog niet voorbij is. Deels geholpen door een lichte stijging van de hypotheekrente

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.