‘Aantal hypotheekaanvragen onder 55-plussers stijgt explosief’

0

Het aantal hypotheekaanvragen onder 55-plussers stijgt enorm. In het laatste kwartaal van 2019 nam het aantal aanvragen van deze groep met bijna een kwart toe ten opzichte van voorgaand kwartaal. Ruim de helft (53,6%) kiest er voor de hypotheek over te sluiten of te verhogen om de woning te verbouwen of te verduurzamen.

Dit blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Deze trend zet zich begin dit jaar voort. Zo steeg het aantal hypotheekaanvragen van 55-plussers in januari met 17,6% in vergelijking met een jaar eerder. In februari zijn er door deze groep zelfs 33% meer hypotheken aangevraagd. Bij hypotheekaanvragen voor oversluiten en woningverbetering is sprake van een toename van maar liefst 82%.

Spanning

Ondanks de spanning op de huizenmarkt is er wel sprake van een piek in het aantal hypotheekaanvragen, aldus Menno Luiten (foto), commercieel directeur van De Hypotheker. “Zo zijn in het vierde kwartaal van 2019 in totaal 16% meer aanvragen gedaan dan in het derde kwartaal. Ook bij andere leeftijdscategorieën is sprake van een stijging van het aantal hypotheekaanvragen, al is dit minder explosief dan bij 55-plussers. Bij huizenkopers- en bezitters in de leeftijd van 45 tot 55 jaar steeg het aantal hypotheekaanvragen met bijna een vijfde, bij de leeftijd 35 tot 45 jaar was sprake van een stijging van 16,8%. De kleinste stijging deed zich voor bij huizenkopers en -bezitters tussen 25 en 35 jaar (+3,5%). Deze groep zit veelal in een vroeg stadium van hun hypotheek waardoor oversluiten nog niet voordelig is. In januari steeg het totale aantal hypotheekaanvragen met 7,1%. Met landelijk ruim 39.000 hypotheekaanvragen in de totale hypotheekmarkt staat januari in de top 5 van maanden waarin zich sinds 2011 een piek in het aantal hypotheekaanvragen heeft voorgedaan. In februari zien we een stijging in het aantal hypotheekaanvragen van maar liefst 23,6% ten opzichte van het jaar ervoor.”

Steeds meer oversluitingen

De groeiende oversluitmarkt en de lage rentestand zijn volgens De Hypotheker de belangrijkste oorzaken van de sterke stijging van het aantal hypotheekaanvragen. “Zo hebben veel huizenbezitters overwaarde door de sterk stijgende huizenprijzen. Deze willen zij deels benutten om hun maandelijkse woonlasten te verlagen, terwijl het ook gunstig kan zijn de hypotheek te verhogen voor een verbouwing. Ook een schenking aan de kinderen en een extra financiële buffer voor later zijn redenen om de hypotheek over te sluiten. Daarnaast speelt de historisch lage rente een belangrijke rol. In februari bereikte de lange hypotheekrente van 30 jaar een nieuwe mijlpaal en daalde tot onder 2%.” Volgens de hypotheekketen waren de renteverschillen niet eerder zo klein.

Zeer actief

Luiten: “Het is niet ongewoon dat er aan het begin van een nieuw jaar sprake is van een piek in het aantal hypotheekaanvragen, maar zo’n sterke stijging hebben we nog niet eerder gezien. Vooral de groep 55-plussers is zeer actief op de woningmarkt. Veel oudere huizenbezitters kiezen ervoor hun hypotheek over te sluiten of hun woning te verbouwen. Bovendien is de hypotheekrente in de afgelopen weken opnieuw gedaald. Dat heeft een positief effect op de maandlasten bij het kopen van een woning of het oversluiten van de hypotheek. Gezien de afnemende economische groei is het einde van deze daling waarschijnlijk nog niet in zicht.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.