Aantal gemelde autovernielingen in tien jaar tijd gehalveerd

0

De afgelopen tien jaar is het aantal door de politie geregistreerde autovernielingen met 52% afgenomen. Tegelijkertijd werden er relatief gezien juist meer zaken opgelost. Dit blijkt uit onderzoek van Slimster, op basis van CBS-data. De autoverzekeringsvergelijker concludeert tevens dat een auto in Overijssel en Drenthe het veiligst staat.

Waar er in 2012 nog 60.420 keer melding werd gedaan van een afgetrapte spiegel of kras in de lak, gebeurde dit in 2021 nog ‘slechts’ 28.940 keer. In de jaren daartussen nam het aantal geregistreerde vernielingen vrijwel ieder jaar af. Logischerwijs daalde daarmee in absolute zin ook het aantal opgeloste zaken.

Politie lost meer zaken op

Marco Schuurman, eigenaar van Slimster: “Echter, procentueel gezien werden er juist meer aangiftes opgelost. Zo lag het percentage opgeloste zaken in 2012 nog op 7,9% en in 2021 op 9,6%. Een toename van 1,7 procentpunt lijkt wellicht klein, maar in werkelijkheid wil het zeggen dat de kans dat een aangifte werd opgelost met liefst 23% is toegenomen. In het coronajaar 2020 lag het percentage opgeloste zaken zelfs boven de 11%.

Minder vaak aangifte gedaan

Schuurman stelt dat de cijfers niet per se hoeven te betekenen dat het aantal vernielingen daadwerkelijk gehalveerd is. “Het idee bestaat dat het geen zin heeft om van dit soort zaken aangifte te doen, omdat van de dader vaak ieder spoor ontbreekt.” Tegelijkertijd laten de CBS-cijfers dus een ander beeld zien: dergelijke zaken worden de afgelopen jaren juist vaker opgelost. “Dat zou ermee te maken kunnen hebben dat daders vaker op beeld vastgelegd worden. Steeds meer panden beschikken over beveiligingscamera’s, terwijl auto’s regelmatig zijn uitgerust met een dashcam.”

Schadevrije jaren

Schuurman: “Een andere mogelijke reden voor het gedaalde aantal aangiftes is dat Nederlanders met enkel een WA-verzekering in dit soort gevallen niet gedekt zijn. Ruim 20% van de verzekeringsvergelijkers op onze site kiest voor dit type verzekering. En wie wel een WA Plus- of allriskverzekering heeft, levert bij een claim vijf schadevrije jaren in, wanneer de tegenpartij onbekend is. Daardoor gaat je premie omhoog en dat kan op jaarbasis zomaar enkele honderden euro’s schelen. Vandaar dat veel mensen de reparatie liever uit eigen zak betalen of een krasje dan maar laten zitten.”

Meeste vernielingen in Zuid-Holland

Door het aantal autovernielingen per provincie te delen door het aantal inwoners, zocht Slimster tevens uit in welke provincies de kans op schade het grootst is. Wat blijkt: in Zuid-Holland werden afgelopen jaar per duizend inwoners 1,91 auto’s vernield. Noord-Holland en Noord-Brabant delen de tweede plek met 1,74, gevolgd door Limburg (1,73). Het laagste aantal vernielingen vond plaats in Friesland (1,33), Drenthe (1,25) en Overijssel (1,23).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.