Aantal faillissementen na laagste punt weer omhoog

0

In 2018 zijn er in totaal 3 144 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat is volgens het CBS het laagste aantal van deze eeuw. Het aantal faillissementen lag in 2018 bijna 4,5 % lager dan in 2017. In 2013 bereikte het aantal faillissementen een piek van 8 376 faillissementen.

Na deze piek in 2013 is het aantal faillissementen vijf jaar achter elkaar afgenomen. In totaal met ruim 62%. Het CBS constateert daarbij een parallel met de economisch groei van de afgelopen vijf jaar in Nederland. Het aantal faillissementen bereikte in september 2018 het laagste niveau sinds 2001. Daarna is het aantal faillissementen echter drie maanden op rij weer gestegen.

Zakelijke dienstverlening

In de meeste bedrijfstakken is het aantal faillissementen gedaald. Absoluut gezien was de daling in de specialistische zakelijke dienstverlening (onder andere advies- en onderzoekbureaus) het sterkst. Het aantal uitgesproken faillissementen nam hier af van 396 in 2017 naar 317 in 2018. Net als in voorgaande jaren zijn de meeste faillissementen van bedrijven en instellingen uitgesproken in de handel, namelijk 687.

Ook het aantal faillissementen in de financiële dienstverlening is sterk afgenomen, van 487 naar 416. Relatief gezien namen de faillissementen het meest af in de verhuur en handel van onroerend goed (48%).

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.