Aantal corona-faillissementen stijgt

0

Van 6 tot en met 10 april zijn er 86 bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken) failliet verklaard, meldt het CBS. Dat zijn er 17 meer dan in week van 30 maart tot en met 3 april. In de week 6 tot en met 10 april zijn ook 8 eenmanszaken failliet verklaard, 3 meer dan een week eerder.

Normaliter publiceert het CBS maandelijks over de ontwikkeling van het aantal faillissementen op maandbasis. Vanwege de Corona-crisis brengt het CBS daarnaast nu ook wekelijks op donderdag de ontwikkeling van het aantal door rechtbanken uitgesproken faillissementen in beeld. In de week van 30 maart tot en met 3 april werden er 69 bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken) failliet verklaard. Dat waren er 25 meer dan in de week van 23 tot en met 27 maart. In de periode 16 tot en met 22 maart werden er 60 faillissementen uitgesproken.

Sinds 1 april houden de rechtbanken verzoeken van een andere partij om een bedrijf failliet te laten verklaren – tenzij er sprake is van spoed – voor ten minste vier weken aan.

Branches

Van alle branches kreeg de groothandel in week 15 het grootste aantal faillissementen te verwerken, namelijk 16. In de eerste 14 weken van 2020 werden gemiddeld per week 6 groothandelaren failliet verklaard. Verder zijn er in de specialistische zakelijke dienstverlening (o.a. juridische dienstverlening, architecten- en reclamebureaus) 15 bedrijven failliet verklaard. Ook dat zijn er meer dan gemiddeld in de eerste 14 weken (7). Verder zijn er onder de eet- en drinkgelegenheden de laatste twee weken meer faillissementen uitgesproken dan gemiddeld per week daarvoor in 2020.

Maart

Eerder deze publiceerde het CBS het aantal faillissementen in de maand maart. Toen werden er 13 bedrijven minder failliet verklaard dan in februari. Omdat tussen de aanvraag en het uitspreken van een faillissement vaak enkele weken zitten, zijn in deze cijfers de gebeurtenissen rondom het coronavirus echter nog niet of nauwelijks zichtbaar en kwamen de cijfers overeen met de redelijk vlakke trend van de afgelopen jaren waarin perioden met stijgingen en dalingen elkaar afwisselen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.