Aantal claims bedrijfsbranden stabiliseert

0

Het aantal claims bij verzekeraars voor bedrijfsbranden is in 2019 nagenoeg gelijk gebleven. Dit blijkt uit de Risicomonitor Bedrijfsbranden van het Verbond van Verzekeraars. In 2019 ontvingen verzekeraars 3.972 claims tegen 4.096 in 2018.

De meeste branden ontstonden in panden met een industriële functie (31%), gevolgd door kantoren (22%) en winkels (20%). In de provincie Limburg registreerden verzekeraars in 2019 relatief de meeste claims. Gemiddeld woedden daar 6,38 branden per 1000 zakelijke locaties, gevolgd door de provincie Groningen (5,01) en Noord-Brabant (4,95).

Doordeweekse dagen

De meeste branden in de jaren 2015-2019 ontstonden op doordeweekse dagen, vooral op maandag (gemiddeld 13 keer) en donderdag (gemiddeld 12,7 keer). Belangrijke oorzaken van de branden in 2019 waren brandstichting, kortsluiting en menselijk handelen. De grootste omvang van de schade zagen verzekeraars bij bedrijven in de agrarische sector en bedrijven die goederen opslaan. Branden bij dit soort ondernemingen leidden in circa een kwart van de gevallen tot het volledig afbranden van het bedrijfspand.

Risicomonitor Bedrijfsbranden

Het Verbond publiceert de Risicomonitor Bedrijfsbranden dit jaar voor het eerst en maakt hierbij gebruik van de cijfers geleverd door aangesloten verzekeraars en de Stichting Salvage, die gedupeerden namens verzekeraars helpt. Het Verbond wil deze monitor in de toekomst verder ontwikkelen, daar nu een nadere duiding van de cijfers nog ontbreekt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.