Aantal bouwvergunningen daalt

0

Volgens het CBS worden er steeds minder vergunningen voor de bouw van nieuwe woningen afgegeven. In het eerste kwartaal van 2019 werden er ruim 12.000 vergunningen afgegeven. Dat is ruim een kwart minder dan in het eerste kwartaal van 2018 en het laagste aantal in drie jaar tijd.

Niet alleen het aantal vergunde woningen was lager, maar ook de vergunde bouwsom voor nieuwbouw en verbouw van woningen was aanzienlijk lager. De omzet van de bouwsector nam in het eerste kwartaal met 11,4% toe.

Indicator

In 2017 en 2018 werden nog voor ongeveer 70.000 te bouwen woningen vergunningen afgegeven. Tussen 2000 en 2008 werd jaarlijks nog voor gemiddeld 80.000 nieuw te bouwen woningen een vergunning verleend. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is volgens het CBS een vroege indicator voor wat in de nabije toekomst aan woningen gebouwd zal worden. Woningtransformaties (het omzetten van niet-woningen zoals kantoren in woningen) zijn niet in deze cijfers opgenomen. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is circa twee jaar.

Vergunde bouwkosten

De totale bouwkosten van afgegeven vergunningen voor de bouw en verbouw van woningen en bedrijfsgebouwen daalde in het eerste kwartaal 2019 met 8% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018. Deze daling werd voornamelijk veroorzaakt door de bouwkosten voor de bouw en verbouw van woningen. Deze daalden met bijna 17%. De vergunde bouwkosten voor de bedrijfssector stegen juist met ruim 10%.

Bouwomzet

De omzet van de bouw is in het eerste kwartaal van 2019 met 11,4% gestegen vergeleken met een jaar eerder. Het is meer dan tien jaar geleden dat de bouwomzet zo sterk steeg in een eerste kwartaal. In alle branches steeg de omzet met meer dan 10%. De hoogste omzetstijging deed zich voor bij grote bouwbedrijven vanaf 100 werkzame personen. Voor het eerst sinds 2008 slaagden grote bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw erin om het omzetniveau van vóór de crisis te bereiken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.